Бошњачка страна заробила цијелу БиХ

Ведрана Кулага
Бошњачка страна заробила цијелу БиХ

Мостар - Предсједници СНСД-а и ХДЗ БиХ Милорад Додик и Драган Човић упозорили су јуче да је крајње вријеме да буде формирана власт у БиХ на основу изборних резултата те су позвали бошњачку страну да среди стање у својим редовима, као и да сви престану с опструкцијама, ако их има.

Застој у формирању власти на нивоу БиХ и ФБиХ био је једна од кључних тема о којима су јуче у Мостару разговарале делегације СНСД-а и ХДЗ БиХ, које су предводили Додик и Човић. Они су позвали бошњачку страну да се што прије приступи формирању власти на нивоу БиХ и да раде у складу с Уставом јер, како су оцијенили, за то постоји довољно капацитета. На састанку је речено да најкраће за двије седмице тај посао треба да буде завршен.

-  Увијек смо доведени до тога да бошњачка страна трага за нечим, а онда зароби читаву структуру и не може ништа да се ради. Позивамо их да то завршимо. Ми желимо сарадњу, али престаните с опструкцијама, ако опструкције постоје. Ако је политички несклад који треба ријешити, имали смо довољно стрпљења. Сада ћете морати дати одговор желите ли да имплементирамо изборне резултате - поручио је Додик и додао да постоји довољно капацитета за формирање власти.

Он је навео да ће се наредних дана видјети да ли се ради о организованој опструкцији када је ријеч о формирању власти, односно да ли је то неки план који се можда може назријети.

- Очигледно да у БиХ ништа не може ићи брзо. Ово је наш апел - средите своју ситуацију и дођите да се у складу с Уставом договоримо шта ко треба да ради - рекао је Додик, који је Човића упознао о недавним разговорима чланова Предсједништва БиХ са званичницима ЕУ у Бриселу.

Додик, који је српски члан и тренутно предсједавајући Предсједништва БиХ, оцијенио је да се недопустиво касни са формирањем власти у БиХ, имајући у виду да су српска и хрватска репрезентација већ јасне.

- ХДЗ и СНСД чине вођство тих двију репрезентација, чекамо да у бошњачким редовима буде консолидована та политичка воља - објаснио је Додик.

СНСД и ХДЗ БиХ имају, како је рекао, утврђену агенду којом се крећу и то не чине ни на чију штету.

- Све вријеме наше сарадње је показало да ниједан наш потез није био на штету трећег. Само примитивци могу размишљати на начин да овдје постоје неке скривене намјере и завјере - истакао је предсједник СНСД-а и подсјетио да СНСД има четири делегата у Дому народа Парламента БиХ, без којих се не може пуно тога урадити.

Драган Човић сматра да ће Дом народа Парламента ФБиХ, ако буде жеље, бити успостављен идуће седмице, као и да је дошло вријеме за формирање Савјета министара јер би све друго било ризик. Оцијенио је да нема ниједног разлога да формирање власти на нивоу БиХ чека и да то треба завршити у идуће двије седмице те да европски пут и кандидатски статус немају алтернативу.

На питање да ли ће Савез за бољу будућност, који предводи Фахрудин Радончић, бити дио власти, Човић је одговорио да не одлучује он ко ће бити бошњачки представници у власти.

- Српска страна има јасан капацитет, хрватска исто. Вјерујем да ће и бошњачка тражити слично. Покушавају дуже вријеме, то су назвали бошњачки блок. Вјерујем да је дошло вријеме да формирамо Савјет министара јер све друго би било ризик - рекао је Човић, који би у сриједу требало да се састане са представницима СДА.

У делегацији СНСД-а су били потпредсједница странке Жељка Цвијановић, генерални секретар Лука Петровић и чланови Предсједништва СНСД-а Славко Митровић, Сташа Кошарац и Зоран Тегелтија, који је предложен за новог предсједавајућег Савјета министара БиХ. Уз лидера ХДЗ БиХ Драгана Човића били су високи страначки функционери Борјана Кришто, Вјекослав Беванда, Давор Чордаш и Зденко Ћосић.

Европски пут

Милорад Додик је изјавио да вјерује да ће БиХ ове године добити кандидатски статус за улазак у ЕУ, који је велика шанса за многе развојне пројекте.

- И Европа се трансформише и дијели, могуће да се ојача приступање земаља Балкана, али и да дође до других процеса. Треба да сачекамо - рекао је Додик и додао да СНСД и ХДЗ дијеле мишљење када је у питању европски пут БиХ.

Изборно законодавство

На састанку је било ријечи и о реформи изборног законодавства, а став СНСД-а је да други не могу бирати једном народу њихове представнике.

- Ми ћемо подржати рјешење које одавно предлаже ХДЗ јер је апсолутно фер. У њему је политичка чистоћа у чињеници да три конститутивна народа бирају своје представнике и да је спекулативно да један народ бира другом представнике. Без обзира на идеолошки различите приступе, БиХ је земља два ентитета и три конститутивна народа и та конститутивност се мора видјети свугдје - рекао је Милорад Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана