Бошњаци већ спремају блокаду у Вијећу народа

Дарко Момић
Бошњаци већ спремају блокаду у Вијећу народа

Бањалука - У Клубу Бошњака Вијећа народа Републике Српске неће бити довољно руку да се подржи повлачење извјештаја Комисије за Сребреницу Владе РС из 2004. године.

Иако је за понедјељак заказана сједница Колегијума Народне скупштине РС на којој тек треба да буде прецизирано када ће по захтјеву предсједника Српске Милорада Додика бити одржана посебна сједница републичког парламента са само једном тачком дневног реда, а то је “Информација о извјештају Комисије о догађајима у и око Сребренице у периоду од 10. до 19. јула 1995. године”, већ се сада са сигурношћу може рећи да ће овај акт запети у Вијећу народа РС.

Актуелна скупштинска већина ће без икакве дилеме подржати иницијативу предсједника РС и гласати за повлачење извјештаја, док у опозиционим партијама још нису одлучили да ли ће уопште присуствовати посебној сједници. Савез за промјене затражио је да Влада РС прије сједнице Колегијума НСРС стави ван снаге одлуке Владе из 2004. године о прихватању извјештаја Комисије за Сребреницу.

- Засједање Народне скупштине може услиједити само послије става Владе која је надлежна да извјештај стави ван снаге - навели су из СзП-а.

Међутим, без обзира на ставове опозиције, у Скупштини постоји комотна већина за подршку овој иницијативи, али не и у Вијећу народа РС, прије свега у Клубу Бошњака.

Потпредсједавајући Вијећа народа РС из реда Бошњака Кемо Чамџија није желио да коментарише иницијативу предсједника РС зато што је није видио, али начелно је против сваког потеза који, како каже, за циљ има “минимизирање или понижавање сребреничких жртава”.

- Прво треба да засједа Колегијум НСРС и да се изјасни о захтјеву предсједника РС за сазивање посебне сједнице. Значи, има још до Вијећа народа, а нисам видио шта се наводи у тој информацији и захтјеву за одржавање посебне сједнице, па је незахвално да дајем коментар - каже Чамџија.

Много оштрији је његов страначки колега из СДА и потпредсједник РС Рамиз Салкић који је прије два дана предсједника Српске оптужио да радикализује политичку сцену. Из Салкићевих ријечи је потпуно јасно да ће свих пет делегата СДА сасвим сигурно бити против повлачења извјештаја Комисије за Сребреницу.

- Понашање предсједника ентитета је опасно и забрињавајуће, имајући у виду овлашћења и механизме којима располаже, али и људе који су у систему и изван њега, а који су спремни слијепо слушати, не размишљајући о посљедицама поступака - тврди Салкић.

Он је позвао на интервенционизам, истичући да “очекује да ће они, који се брину о безбједности грађана у овој земљи, пратити све ове активности, те да су спремни на реакцију ако дође до угрожавања безбједности грађана”.

Бошњачки гласови

Потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић изјавио је да је борба за бошњачке гласове једини разлог због којег Савез за промјене тражи да Влада Српске стави ван снаге одлуку о прихватању извјештаја Комисије за Сребреницу прије Колегијума НСРС.

- Намјера СзП-а је да Влада повуче ту одлуку да би се бошњачки гласачи наљутили на Жељку Цвијановић, а да би онда они добили те гласове у борби за функцију предсједника Републике и то на леђима 22.000 Срба који су одлуком тадашње Владе, за коју се зна чија је била и ко је био њен предсједник, угрожени и стављени да буду мета правосудних институција - истакао је Стевандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана