Бошњаци подижу вето за Сребреницу

nezavisne.com
Бошњаци подижу вето за Сребреницу

Бањалука - Клуб Бошњака у Вијећу народа РС покренуће механизам виталног националног интереса како би покушао оспорити закључке о стављању ван снаге Извјештаја о Сребреници из 2004. године и формирање нове комисије.

Како нам је речено у Клубу, они сматрају да се овим закључцима покушава оспорити, како они сматрају, геноцид над Бошњацима у јулу 1995. године, али да ће се о детаљима јавности наредних дана обратити руководство Клуба.

Подсјећамо, у уторак је Народна скупштина РС својим закључцима обавезала Владу да укине постојећи извјештај и формира нову међународну комисију, која би се, осим злочинима над Бошњацима, бавила и злочинима над Србима, као и поново анализирала број жртава.

Такође, тражено је формирање комисије за страдања у Сарајеву, као и заштита 22.000 људи чији је списак Мунира Субашић, предсједница “Мајки Сребренице”, предала њемачком правосуђу.

Милорад Додик, предсједник РС, изјавио је да је стављањем ван снаге спорног извјештаја о Сребреници из 2004. године Народна скупштина РС на врло одговоран начин завршила рад у овом сазиву.

“Као предсједник Републике изражавам задовољство да је одговорност према Српској и нашем народу била изнад ситних партијских интереса. Како смо ми имали историјску дистанцу да сагледамо околности, актере и мањкавости из извјештаја, тако ће и ова посљедња сједница Народне скупштине у овом сазиву бити предмет анализе неких генерација политичара који ће доћи послије нас, а који неће имати хипотеку какву смо ми имали 14 година због спорног извјештаја”, истакао је Додик и додао да нису умањени ничији жртва, патња или бол.

“Ми смо само као одговорни људи рекли истину, а она каже да је на том подручју почињен један од највећих злочина над Србима у протеклом рату. Увјерен сам да ће бити разума и спремности код свих да се кроз међународну комисију сазна пуна и права истина о страдању и Срба и Бошњака и свих других у том крају од 1992. до 1995.

Тек тада бисмо са сигурношћу могли говорити о правом помирењу”, констатовао је Додик.

Потпредсједавајући Вијећа народа РС Кемо Чамџија сматра да је Народна скупштина директно допринијела цивилизацијском суноврату РС те да је Додик својим, како је рекао, антицивилизацијским активностима и користећи инертност међународне заједнице и блокаде у бх. институцијама срушио и посљедњу могућност да се овај ентитет уреди према цивилизацијским нормама.

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да ће Влада поступити у складу са закључцима Народне скупштине да се формира нова комисија, а да се Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица припрема за те активности.

“Већ имају много материјала”, истакла је Цвијановићева и додала да је било разговара о потенцијалним члановима нове комисије, међу којима су и врло позната имена на глобалном нивоу, која ће бити укључена у њен рад.

“Увјерен сам да има довољно доказа и аргумената да се донесе потпуно нови извјештај о догађајима у Сребреници од 1992. до 1995”, сматра први човјек Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић и истиче да сједница Народне скупштине има историјски карактер, јер су једногласно усвојени закључци и на такав начин дефинисани да су скинули омчу око врата српском народу и РС. Појаснио је да ће Центар сва досадашња истраживања, и она када су у питању догађаји у јулу 1995. године која су била презентована у предмету “Младић” у Хашком трибуналу, ставити на располагање новој комисији.

“Догађаји у Сребреници никако се не смију посматрати само кроз јул 1995. године, а занемарити чињеницу о убиству и страдању 2.600 Срба, те посебно имајући у виду манипулације у том периоду и манипулације које се користе у вези са страдањем Бошњака”, закључио је Којић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана