Bosić: Netačne tvrdnje Stevandića o prepuštanju funkcije Bošnjacima

Srna
Bosić: Netačne tvrdnje Stevandića o prepuštanju funkcije Bošnjacima

Sarajevo - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentrane skupštine BiH Mladen Bosić rekao je da nisu tačne tvrdnje potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića da je prepustio Bošnjacima funkciju predsjednika Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH, da je određivao ko će biti predsjednik tog odbora i da nema bilo kakve veze s tim.

Bosić je u saopštenju naveo da je Stevandić, tvrdeći to danas u Narodnoj skupštini, izrekao još jednu neistinu.


“Predstavničkom domu parlamenta BiH dostavljena je ostavka, kako je navedeno, zbog ličnih i porodičnih razloga /a ne zbog odlaska na novu dužnost kako to tvrdi Stevandić/ Tatjane Klječanin Martić na mjesto u Nezavisnom odboru i prema proceduri je stavljena na dnevni red 63. sjednice Doma kada će se o njoj i glasati. I to je jedina istina”, navodi se u saopštenju.

Bosić je rekao da bi Stevandić trebalo da zna da predsjednika, potpredsjednika i članove Nezavisnog odbora bira i razrješava Parlamentarna skupština BiH nakon što ad hok komisija provede proceduru, i da ta komisija nije formirana zato što prijedlog nije dobio potrebnu većinu u Predstavničkom domu.

On je naveo da je neistina i Stevandićeva tvrdnja da su predstavnici Saveza za promjene zaustavili kontrolu nad obavještajnom službom zato što je Predstavnički dom smijenio iz članstva Komisije Nikolu Špirića i postavio Borislava Bojića.

“Komisija za nadzor sama bira predsjednika Komisije, a u slučaju da ga nema ili je spriječen, tu funkciju obavljaju zamjenici. Zbog čega zamjenici ne žele da rade svoj posao i zbog čega je SNSD odbio da imenuje jednog člana osim Nikole Špirića koji je smijenjen zbog falsifikovanja zaključaka Komisije, nije pitanje na koje mogu odgovoriti predstavnici Saveza za promjene”, navodi se u saopštenju.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je danas da predstavnici Saveza za promjene svakodnevno daju primjer kako rade protiv Srpske i urušavaju njene interese.

On je novinarima u Banjaluci rekao da je najnoviji primjer nerada i neodgovornosti Saveza za promjene to što je Mladen Bosić u zajedničkoj akciji sa /zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda/ Safetom Softićem učestvovao u prepuštanju Bošnjacima funkcije predsjednika Nezavisnog odbora, kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH, van pravila koja su dogovorena.

On je napomenuo da je Nezavisnim odborom rukovodilo lice srpske nacionalnosti Tatjana Klječanin Martić, koja je radi odlaska na drugu funkciju razriješena dužnosti na svoj zahtjev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana