Bo: Vidljivi rezultati saradnje u svim oblastima

Srna
Bo: Vidljivi rezultati saradnje u svim oblastima

Sarajevo - Ambasador Kine u BiH Čen Bo večeras je u Sarajevu, na kraju trogodišnjeg mandata, ocijenila da su u tom periodu odnosi Kine i BiH znatno napredovali i da su rezultati saradnje vidljivi u svim oblastima.

“Izgradili smo termoelektranu u Stanarima. To je prva termoelektrana koju je kinesko preduzeće samostalno projektovalo i završilo u Evropi”, rekla je Bo u obraćanju na oproštajnom prijemu, kojem je prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Bo je istakla da je Termoelektrana “Stanari” najveći energetski projekat u poslijeratnom periodu u BiH koji je obezbijedio 800 do 1.000 radnih mjesta u BiH.

Ona je podsjetila da je prije nekoliko dana kinesko preduzeće potpisalo ugovor o koncesiji za izgradnju auto-puta između Banjaluke i Prijedora na osnovu kojeg će uložiti 300 miliona evra kao direktnu investiciju.

“Vjerujem da će ovo kinesko preduzeće, kvalitetom rada i tehnološkim kvalifikacijama, sadašnji put, za koji mi je rečeno da je jedan od opasnijih u BiH, zamijeniti jednim od najsigurnijih i najsavremenijih auto-puteva u Evropi”, dodala je Bo.

Prema njenim riječima, 29. maj ove godine, kada je stupio na snagu bilateralni sporazum o ukidanju viza, sigurno će biti zapisan u analima odnosa BiH i Kine.

“Za deset mjeseci ove godine broj kineskih turista u BiH dostigao je 52.000, a samo u oktobru 12.000”, istakla je Bo, podsjećajući da je u 2015. godini ukupan broj kineskih turista bio ispod 10.000.

Ona je dodala da su u prethodne tri godine osnovani konfucijevi instituti u Sarajevu i Banjaluci, te tri puta slavljena Kineska nova godina zajedno sa građanima BiH.

Bo je uvjerena da će odnosi biti još bolji.

“Izgradnja Bloka sedam /Termoelektrane u Tuzli/ predstavlja moje najveće očekivanje. Nadam se da će gradnja početi u bližoj budućnosti”, rekla je Bo.

Prema njenim riječima, kinesko preduzeće investiraće i gradiće auto-put između Vukosavlja i Doboja.

“Moguće je da će dvije strane zaključiti ugovor u narednim mjesecima. Preduzeća iz Kine su spremna da budu partneri i za izgradnju drugih dionica Koridora žPet cež u BiH”, zaključila je Bo.

Ona je dodala da će Kina iduće godine na Mostarskom sajmu nastupiti kao zemlja partner.

BiH je zahvalila svim građanima BiH što vole Kinu, njeguju prijateljstvo sa kineskim narodom i što smatraju Kinu partnerom za saradnju, kao i vlastima BiH na svim nivoima za doprinos unapređenju odnosa i saradnje dvije zemlje.

Posebnu zahvalnost za zalaganje u jačanju komunikacije stanovnika BiH i Kine odlazeća ambasadorka izrazila je univerzitetima, medijima i privrednim komorama, te kineskim građanima koji žive u BiH.

Prijemu su prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, diplomatskog kora, kulturnog i javnog života BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana