БиХ треба 60 година да достигне плате у ЕУ

nezavisne.com
БиХ треба 60 година да достигне плате у ЕУ

САРАЈЕВО, ЊУЈОРК - Ако настави овим темпом, БиХ ће бити потребно 60 година да досегне просјек примања земаља чланица ЕУ, пише угледни амерички “Блумберг” у репортажи о БиХ.

Цитирајући Емануела Салинаса, шефа Канцеларије Свјетске банке у БиХ, који упозорава да ће земљу напустити већина становништва зато што не виде никакву перспективу за себе и своје породице, “Блумберг” истиче да постоји опасност да се земља врати у стање нестабилности, посебно због геополитичких прилика.

Фарук Хаџић, економски аналитичар, каже да се слаже с процјеном да БиХ треба више деценија да стигне ниво прихода, али не мисли да лоша економска ситуација може изазвати тензије.

Он, наиме, каже да је 2008. године радио симулацију по којој је претпоставио потпуну стагнацију раста бруто домаћег производа ЕУ и солидних четири одсто раста за БиХ.

“Према таквом сценарију, ми бисмо се негдје 2070. изједначили с просјеком ЕУ, а у протеклих десет година ситуација се није побољшала, него, напротив, погоршала. БиХ сада има раст између 2,4 и три одсто, а имајте у виду да је то раст са ниске основе. Наших три одсто се, на примјер, никако не може поредити с њемачким растом од три одсто јер је њихова основа неупоредиво шира”, каже он.

Како наводи ова медијска кућа, балкански националисти охрабрени су ревизионистичком спољном политиком Доналда Трампа, америчког предсједника, све јачом улогом Турске и Русије на Балкану, као и таласом популистичког национализма у Европи. “Бкумберг” упозорава да они прижељкују прекрајање граница у региону који је недавно претрпио велика ратна разарања.

Они упозоравају да ове тенденције, као и блискост српских политичких лидера с Владимиром Путином, предсједником Русије, и бошњачких с Реџепом Тајипом Ердоаном, можда не могу довести до новог рата, али могу до озбиљне нестабилности, која би могла имати посљедице по Европу. Осим растућег сецесионизма и национализма у БиХ, као опасан проблем наводе и идеје о промјени граница и разговорима које тим поводом воде представници Београда и Приштине.

“Чак и идеја да се мијењају границе могла би изазвати домино ефекат у БиХ, која је подијељена по етничким линијама у два ентитета од којих у једном доминирају Срби, а у другом муслимани и Хрвати”, пише “Бкумберг”.

Фадил Новалић, премијер ФБиХ, је “Бкумбергу” изјавио да би пријетња ратом била већа ако би Милорад Додик, предсједник РС, наставио инсистирати на промјени граница у БиХ.

“Сваки споразум између Косова и Србије ће на овај или онај начин дотаћи БиХ, која је задњих хиљаду година била раскрсница свјетских сукоба”, наведено је.

“Бкумберг” тврди да је један од разлога таквом стању у БиХ то што је остављена у празном простору између обећања чланства у ЕУ и интеграција у НАТО.

Валентин Инцко, високи представник у БиХ, како пише “Бкумберг”, је тражио да међународна заједница подвуче црвену линију као упозорење да не дође до одвајања РС. Он, како истиче “Бкумберг”, не вјерује да ће до тога доћи, али да сами разговори о сецесији стварају нестабилну атмосферу.

Инцко је упозорио да је ЕУ спремила мјере санкција уколико би се Додик усудио да крене у сецесију. Подсјећања ради, мјере су усвојене 2011. године и дају право активирања у случају да дође до озбиљног угрожавања Дејтонског споразума.

Инцко, такође, истиче да је Сребреница након рата припала РС и да међународна заједница мора бити пажљива да то не буде нови повод за рат, с обзиром на оно што се тамо десило.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана