БиХ повлачи мање од 15 одсто новца еу фондова

Срна
БиХ повлачи мање од 15 одсто новца еу фондова

Сарајево - У повлачењу расположивих средстава из ЕУ фондова БиХ учествује испод 15 одсто, а највећи кривац за такво стање је неинформисаност, речено је данас новинарима у Сарајеву пред почетак радионице “Повлачење бесповратних средстава из ЕУ фондова”.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Вјекослав Вуковић рекао је да се ова средства мало користе јер једним дијелом привредници нису информисани, а, с друге стране, не постоји довољно знања да се напише квалитетан пројекат по стандардима ЕУ.

“Данашња радионица, коју организујемо у оквиру Спољнотрговинске коморе БиХ, настала је као потреба наше привреде да видимо како најбоље учествовати у апликацијама за повлачење средстава из европских фондова”, истакао је Вуковић.

Он је нагласио да ће Спољнотрговинска комора током цијеле године организовати овакве радионице широм земље како би што више привредника упознала о потенцијалу који није мали.

Према његовим ријечима, неки привредници су већ користили ова средства, али су то мали износи јер су се пројекти тицали образовања и кориштења страних експерата, а сада се отварају позиције које говоре о конкретним средствима.

Вуковић је напоменуо да су привредници у БиХ упознати о пројекту “Козме” који се тиче повећања извозних капацитета домаћих предузећа, као и о програму “Хоризонт 2020” који се односи на иновативност, односно неке нове стартап компаније и фирме мањег капацитета. Специјалиста за израду и спровођење европских пројеката финансираних из ЕУ и других грантова Мирко Пешић истакао је да привредници могу доћи до европских средстава кроз ИПА програм, те да је до 2020. године на располагању 11,7 милијарди евра, а у сљедећем буџетском периоду од 2021. до 2027. године 15 милијарди евра.

“Привредници који желе аплицирати морају измирити обавезе према држави и морају улагати у ширење пословања и додатна запошљавања”, рекао је Пешић и додао да се поступак за добијање средства одвија спорије, те да се све оно што је написано у пројекту мора испоштовати при реализацији.

Пешић је подсјетио да на овим пројектима раде од 2013. године и да је до сада реализовано око 180 пројеката за јавни и за приватни сектор. Он додаје да се привредници о додјели ових средстава могу упознати на веб-страници Европске комисије гдје имају све информације, као и путем страница министарстава у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана