БиХ неће добити сагласност за чланство у НАТО

ATV
БиХ неће добити сагласност за чланство у НАТО

Политичари у Сарајеву морају да прихвате чињеницу да БиХ неће добити сагласност за чланство у НАТО порука је то и данас из свих странака у Републици Српској. Све више је тврдњи да је тога свјесна и међународна заједница, која, како се наводи, тренутно оставља по страни улазак БиХ у НАТО и прилагођава МАП ставовима СНСД-а, а то је евентуално наставак сарадње са НАТО савезом, али никако и придруживање.

Из ОХР-а данас нема одговора. Како сазнајемо, већ за неколико дана о компромисном рјешењу би могло бити ријечи на сједници Предсједништва БиХ. Из СНСД-а стиже порука и да је крајње вријеме да међународна заједница престане да се мијеша у унутрашња питања.

“Ми јесмо свједоци да се међународна заједница све вријеме у БиХ мијешала у унутрашње прилике и рекао бих војно-политичке циљеве у БиХ. Са том праксом треба престати. Институције Републике Српске су рекле врло јасно свој став када је у питању НАТО интеграција. И међународној заједници, а и Бошњацима у БиХ треба бити јасно да нема никаквих рјешења без рјешења које ће донијети институције Републике Српске,” рекао је Сташа Кошарац,шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ. 

Рјешење би било да БиХ прошири Индивидуални партнерски акциони план, а који не би обавезао БиХ за чланство у Савезу. Министар сполњих послова у техничком мандату Игор Црнадак тврди да би то било најбоље рјешење због формирања власти на нивоу БиХ.

“Што се тиче могућности да БиХ настави да ради у оквиру ИПАП-а, Индивидуалног партнерског акционог плана, који би био додатно дорађен, то је сасвим у реду. Ја мислим да, ако би то био договор, то не би стварало било какве проблеме било коме, а потребно је око тога добити консензус међу члановима Предсједништва, а колико чујем у овом тренутнку га нема,” каже Игор Црнадак, министар вањских послова БиХ у техничком мандату.

Са идејом су сагласни и у Уједињеној Српској. Јасно је, подсјећају, и да се Република Српска Резолуцијом коју је усвојила Народна скупштина, опредијелила за војну неутралност, и да на нивоу БиХ не може доћи до придруживања НАТО савезу.  

“Нема ништа спорно у виду сарадње са НАТО алијанском или било којом другом војном алијансом, али не можемо говорити о било каквом чланству у НАТО савезу, или опет кажем било којој другој војној алијанси, јер је Република Српска у Народној скупштини Републике Српске донијела своју Резолуцију о војној неутралности и она се мора поштовати,” рекао је Милан Петковић, потпредсједник Уједињене Српске.

Највиши ниво сарадње са Сјеверноатлантским савезом, али без намјере да се придружи остварује и Србија. Министар спољних послова Ивица Дачић каже да је то одговоран приступ, с обзиром на улогу НАТО-а у цијелом региону, и да не би имали ништа против да БиХ слиједи такву политику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана