BiH čeka znak iz Brisela

BiH čeka znak iz Brisela 11.02.2019 10:34 | V. K.

Sarajevo - Direkcija za evropske integracije (DEI) BiH utvrdila je plan rada za ovu godinu, u kojem je akcenat stavljen na put BiH ka EU, uz opasku da će dosta stvari zavisiti od novog izvještaja Evropske komisije koji bi trebalo da bude objelodanjen u aprilu.

BiH i dalje zaostaje na evropskom putu, u poređenju sa zemljama u regionu, a na adresu zvaničnog Brisela nisu upućeni odgovori na dopunska pitanja iz Upitnika Evropske komisije, iako je krajnji rok istekao krajem prošle godine. U planu rada DEI za ovu godinu je naglašeno da će nadležni nastaviti sprovođenje aktivnosti u vezi sa integracijom BiH u EU, ali i upozoreno da bi trebalo imati u vidu moguće probleme i rizike jer je koordinacija složen zadatak koji podrazumijeva učešće svih nivoa vlasti u BiH, šire društvene zajednice, nevladinog sektora i akademske zajednice. Taj posao, kažu, zavisi od niza faktora koje DEI ne može predvidjeti.

- Za izradu programa integrisanja neophodna je efikasna koordinacija procesa evropskih integracija, ali i politička saglasnost i predanost svih nivoa vlasti. Bez tih preduslova postoji veliki rizik da bi se izrada tog dokumenta mogla opet prolongirati. Ako Evropska komisija ne pripremi Mišljenje o zahtjevu za članstvo do aprila 2019. godine, postoji mogućnost da za BiH u okviru paketa proširenja za 2019. godinu ponovo bude objavljen privremeni izvještaj, kao što je bilo i 2018. godine - navedeno je u planu rada DEI.

 © Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica