Bez mandata ostalo više od 50 poslanika

Darko Momić
Bez mandata ostalo više od 50 poslanika

Banjaluka - U novom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske neće biti više od 50 poslanika iz odlazećeg saziva, a među njima su i lideri triju političkih partija.

Najzvučnija imena koja više neće sjediti u poslaničkim klupama svakako su lideri triju političkih partija. Prije svih, lider Uspješne Srpske Zlatko Maksimović koji je prije četiri godine kao nosilac liste SDS-a osvojio skoro 15.000 glasova, a na lokalnim izborima prije dvije godine, nakon što je napustio SDS, zamalo zasjeo u gradonačelničku fotelju u Bijeljini, ove godine je dobio podršku oko 2.500 birača i neće više biti narodni poslanik.

Ni prvi čovjek Napredne Srpske Goran Đorđić u naredne četiri godine neće sjediti u skupštinskim klupama, dok najveće iznenađenje svakako predstavlja to što bi lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić mogao da ostane bez parlamentarnog statusa. On je bio nosilac liste SNSD-a za Parlament BiH, ali prema preliminarnim rezultatima, SNSD neće imati nijedan kompenzacioni mandat.

Gubitnici unutar poslaničkog kluba SNSD-a su Zorica Kuzmanović-Vasilić, Vlado Gligorić, Danijela Mrda, Vanja Bajić, Snježana Kelečević i Vesna Jungić koji nisu uspjeli da dobiju podršku birača za novi mandat. Ukupno 11 poslanika ove stranke iz sadašnjeg saziva NSRS obnovilo je mandat, dok ostali nisu trčali izbornu trku.

U SDS-u koji je doživio žestoki izborni pad, od ukupno 24 poslanika koji su osvojili mandat 2014. godine, svega njih šest će i u naredne četiri godine biti poslanici, a sedam poslanika nije dobilo povjerenje birača za ponovni ulazak u skupštinske klupe. Pored Vukote Govedarice, koji nije bio kandidat za NSRS, to su Želimir Nešković, Siniša Ilić, Slađana Nikolić, Dušan Berić, Stevo Joksimović i Nade Planinčević, a preostali nisu dobili povjerenje stranačkog rukovodstva pa nisu bili ni na kandidatskim listama.

Izborni gubitnik je i dosadašnji šef Kluba poslanika PDP-a Miroslav Brčkalo koji je bio u trci za Parlament BiH, ali bez uspjeha, kao i generalni sekretar ove stranke Perica Bundalo.

U DNS-u, koji je ostvario veliki rast povjerenja, samo Neda Petrić nije obnovila mandat. U Socijalističkoj partiji će od petorice sadašnjih poslanika ostati samo Slobodan Protić, dok će Dobrila Drinić-Malić, Zdenka Gojković, Dragan Ristić, kao i Nedeljko Milaković, koji je u međuvremenu napustio ovu stranku i na izborima nastupao kao kandidat SDS-a, ostati izvan skupštinskih klupa.

Isto je i u petočlanom klubu poslanika “Domovina”, jer je povjerenje birača za novi mandat dobio samo dosadašnji potpredsjednik NSRS i funkcioner SDA Senad Bratić.

U Klubu NDP-a situacija je polovična, jer će Dragan Čavić i Krsto Jandrić biti poslanici i u novom sazivu, a Zdravko Krsmanović i Zorka Andrić više neće biti poslanici.

Ima života i poslije izbora

Dosadašnji poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović kaže da mu nije bio primarni cilj da i dalje bude poslanik, jer bi u tom slučaju sebi pribavio kompenzacioni mandat.

- Nisam to želio, želio sam promjene u kojima ću imati aktivnu ulogu, a ne da četiri godine kao opozicioni poslanik pričam uprazno. Nastaviću da se borim za svoje političke ideje, jer ima života i poslije izbora - kaže Krsmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana