Без конкурса до државног посла

Срна
Без конкурса до државног посла

Сарајево - Запошљавање у јавним предузећима у Федерацији БиХ је нетранспарентно, врло ријетко је ишло преко конкурса, што је менаџменту отворило простор за могућност коруптивног дјеловања.

Ово је у суштини показала ревизија учинка на тему “Транспарентност запошљавања у јавним предузећима ФБиХ”, коју је урадила федерална Канцеларија за ревизију институција, а у којој се наводи и то да је запошљавање у јавним предузећима “затворено” за ширу јавност.

“Изостала је и друштвена одговорност именованих особа, које у складу са датим јавним овлаштењима имају обавезу транспарентности у обављању свих својих дужности, па тако и приликом запошљавања”, навели су ревизори.

Анализирајући податке из девет јавних предузећа, ревизори су закључили да је од 2014. до 2016. године примљено 2.282 радника, од тога 1.674 без конкурса, а на тај начин највише су запошљавали “Електропривреда БиХ” и “Електропривреда ХЗ ХБ”, а за њима нису заостајали ни “БХ Телеком” и ЈП “БХ поште”.

Запошљавали на основу пријава

У јавна предузећа највише људи се запошљавало на основу пријава које су послали без икаквих претходних обавјештења и непосредним путем, по принципу познатог кандидата и на тај начин најчешће су приправници заснивали стални радни однос.

“Информације о запошљавању у јавним предузећима, у већини случајева, нису биле јавно објављене и доступне свим незапосленим и заинтересованим лицима, тако да исти нису имали једнаке шансе за запошљавање”, написали су ревизори.

Истраживање ревизора показало је да због нетранспарентног запошљавања нису пружене свима исте шансе, а незапослене особе које годинама траже запослење губе повјерење у рад јавног сектора и због незадовољства све више напуштају државу, што ће у будућности утицати на економски потенцијал.

“Влада ФБиХ је, у претходним годинама безуспјешним иницијативама, покушавала ријешити питање транспарентности запошљавања. У 2011. години донијела је закључак којим је задужила сва федерална министарства да путем представника државног капитала у надзорним одборима осигурају да у статутима буде унесена одредба којом ће се омогућити запошљавање мимо јавних конкурса. Међутим, овај закључак, ни након седам година од његовог доношења, није реализован, односно јавна предузећа у своје статуте нису унијела наведену одредницу”, пише у ревизорском извјештају.

“Принцип једнаког приступа”

За разлику од БиХ, у другим земљама приликом запошљавања у јавном сектору основни принцип је “принцип једнаког приступа”, који је заснован на идеји да сваки грађанин има право да се запосли у јавном сектору. Поред тога, постоји и “принцип заслуга”, који је заснован на идеји да се за радно мјесто бирају најбољи. У великом броју земаља као што су Белгија, Чешка, Финска, Мађарска, Луксембург, Црна Гора, Норвешка, Пољска, Румунија, Србија, Словенија, Шведска итд., послодавци имају законску обавезу да пријављују све огласе за радна мјеста путем јавних служби за запошљавање, што у БиХ, такође није случај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана