Без Срба у руководству Дома народа Парламента ФБиХ

Жељка Домазет
Без Срба у руководству Дома народа Парламента ФБиХ

Сарајево - На јучерашњој конститутивној сједници Дома народа Парламента ФБиХ није изабран замјеник предсједавајућег из реда српског народа, нити је изабран шеф Клуба Срба у том дому.

То се није догодило зато што српски клуб још није попуњен јер, од предвиђених 17, броји само 14 чланова. За предсједавајућег је изабран Томислав Мартиновић из реда Хрвата, а за замјеника из реда бошњачког народа Аљоша Чампара. СДП БиХ је предложио Жарка Вујовића за српског члана руководства, али он није добио довољан број гласова.

За предсједника Клуба Бошњака изабран је Јасмин Дувњак, док је Иво Тадић предсједник Клуба Хрвата. Мартиновић је током обраћања рекао да је он само привремено рјешење за ову позицију, док је Чампара рекао да је потребно да сви уложе максималан напор те да раде на релаксацији односа и свему ономе што ће допринијети бољем развоју БиХ.

Осврнуо се и на чињеницу да други замјеник  није изабран  будући да није било већине за избор Жарка Вујовића, кога је предложила група делегата из Клуба Срба.

- Ми смо обавијештени да у Клубу Срба није било већине да буде изабран предсједник клуба, а самим тим нису успјели да предложе кандидата за руководство дома. Надам се да ће у наредном периоду ово питање бити ријешено. Морам рећи да СДА прижељкује некога ко подржава евроатлантске интеграције, некога из пробосанских странака и пробосанског блока - казао је Чампара.

Вујовић, који није добио подршку, рекао је да је “овдје првенствено ријеч о непринципијелности оних који су у прошлом мандату именовали замјеника предсједавајућег из српског народа, иако Клуб Срба није био попуњен”. Додао је да Клуб Срба није дао приједлог за предсједавајућег свог клуба зато што се чланови нису могли усагласити јер “појединци чекају именовање недостајућа три делегата у овом клубу”.  

- Мисле да ће они бити из њихових редова и да ће онда имати већину за именовање - рекао је Вујовић.

Из Српске листе је поручено да се надају да ће у Дом народа бити изабрани аутентични представници Срба. На питање новинара ко су то аутентични Срби поручили су да су то Срби из странака које имају сједиште у Бањалуци.

Изабрани делегати

Изабрани су и делегати за Дом народа Парламента БиХ. Тако ће у Клубу Бошњака бити Бакир Изетбеговић, Асим Сарајлић и Амир Фазлић из СДА, Денис Бећировић из СДП-а те Фахрудин Радончић из СББ-а.

У Клубу Хрвата ће бити Драган Човић, Бариша Чолак, Марина Пендеш и Лидија Брадара из ХДЗ-а те Златко Милетић из Демократске фронте.

Подсјетимо, у Клубу Срба у Дому народа ПСБиХ из Републике Српске су изабрани Душанка Мајкић, Лазар Продановић, Средоје Новић и Никола Шпирић из СНСД-а и Младен Босић из СДС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана