Bevanda: Osuđujem nastavak antihrvatske kampanje u BiH

Srna
Bevanda: Osuđujem nastavak antihrvatske kampanje u BiH

Sarajevo - Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Vejkoslav Bevanda rekao je da je neprihvatljiva i kontraproduktivna kampanja koja se povela u pojedinim medijima povodom prisustva hrvatskih predstavnika obilježavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci i da je time nastavljena antihrvatska histerija u BiH.

Bevanda, koji je i potpredsjednik HDZ-a BiH, smatra da je zabrinjavajuće to što se lako otrovne strelice usmjere ka hrvatskim predstavnicima u BiH, čak i kada je riječ o benignim događajima.

“Huškački medijski izvještaji napisani su u poznatim političkim centrima, a posjeta hrvatskih zvaničnika Banjaluci samo je nastavila antihrvatsku histeriju i kampanju započetu još prije oktobarskih izbora. Nemam kompleks da se pojavim bilo gdje i da se suočim s bilo kim, niti ću se pravdati bilo kome što ne mrzim i što sam spreman da sarađujem za dobrobit svih”, rekao je Bevanda.

Prema njegovoj ocjeni, zastrašujuće je da se predstavnici najbrojnijeg naroda u BiH ponašaju i s koliko mržnje istupaju u javnom prostoru.

“Mržnja koja izvire iz ostrašćenih istupa je ogledalo u kome se jasno vidi stanje umova, teška besperspektivnost, odsustvo poštovanja i nepostojanje kapaciteta za dogovor”, smatra Bevanda, koji je i ministar finansija i trezora u Savjetu ministara.

On je upozorio da je krajnje vrijeme da se s poštovanjem pristupi svima koji su dio BiH, bez obzira na njihovu brojnost, i da se otvore vrata dogovorima, navedeno je u saopštenju iz kabineta ministra finansija i trezora u Savjetu ministara.

“Moj rad i političko djelovanje zasniva se na izgradnji povjerenja i čvrste saradnje sa onima s kojima dijeliš prostor i određene zajedničke interese. Ovo nije država jednog naroda, jedne porodice i nekolicine ljudi. Ovo je složena država s teškom prošlošću u kojoj mora postojati povjerenje i korektan odnos”, naglasio je Bevanda.

Bevanda je pozvao sve političke aktere u BiH da prestanu da stvaraju atmosferu negacije i podjela, te predložio da se oni, koji sa istim žarom osuđuju druge, okrenu dogovorima da bi institucije funkcionisale u punom kapacitetu nakon završenih izbora.

Osim lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, na obilježavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci, 9. januara, bili su i visoki funkcioneri HDZ-a BiH Vjekoslav Bevanda, Davor Čordaš, Josip Jerković i Josip Grubeša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana