Беванда: Осуђујем наставак антихрватске кампање у БиХ

Срна
Беванда: Осуђујем наставак антихрватске кампање у БиХ

Сарајево - Замјеник предсједавајућег Савјета министара Вејкослав Беванда рекао је да је неприхватљива и контрапродуктивна кампања која се повела у појединим медијима поводом присуства хрватских представника обиљежавању Дана Републике Српске у Бањалуци и да је тиме настављена антихрватска хистерија у БиХ.

Беванда, који је и потпредсједник ХДЗ-а БиХ, сматра да је забрињавајуће то што се лако отровне стрелице усмјере ка хрватским представницима у БиХ, чак и када је ријеч о бенигним догађајима.

“Хушкачки медијски извјештаји написани су у познатим политичким центрима, а посјета хрватских званичника Бањалуци само је наставила антихрватску хистерију и кампању започету још прије октобарских избора. Немам комплекс да се појавим било гдје и да се суочим с било ким, нити ћу се правдати било коме што не мрзим и што сам спреман да сарађујем за добробит свих”, рекао је Беванда.

Према његовој оцјени, застрашујуће је да се представници најбројнијег народа у БиХ понашају и с колико мржње иступају у јавном простору.

“Мржња која извире из острашћених иступа је огледало у коме се јасно види стање умова, тешка бесперспективност, одсуство поштовања и непостојање капацитета за договор”, сматра Беванда, који је и министар финансија и трезора у Савјету министара.

Он је упозорио да је крајње вријеме да се с поштовањем приступи свима који су дио БиХ, без обзира на њихову бројност, и да се отворе врата договорима, наведено је у саопштењу из кабинета министра финансија и трезора у Савјету министара.

“Мој рад и политичко дјеловање заснива се на изградњи повјерења и чврсте сарадње са онима с којима дијелиш простор и одређене заједничке интересе. Ово није држава једног народа, једне породице и неколицине људи. Ово је сложена држава с тешком прошлошћу у којој мора постојати повјерење и коректан однос”, нагласио је Беванда.

Беванда је позвао све политичке актере у БиХ да престану да стварају атмосферу негације и подјела, те предложио да се они, који са истим жаром осуђују друге, окрену договорима да би институције функционисале у пуном капацитету након завршених избора.

Осим лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића, на обиљежавању Дана Републике Српске у Бањалуци, 9. јануара, били су и високи функционери ХДЗ-а БиХ Вјекослав Беванда, Давор Чордаш, Јосип Јерковић и Јосип Грубеша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана