Београду за два сата пало више кише него за мјесец дана

Глас Српске
Београду за два сата пало више кише него за мјесец дана

Београд - Поједини дијелови града Београда и даље су под водом након олује и обилних падавина, трамваји не иду на Нови Београд, а највећих проблема било је у општини Палилула, на лијевој обали Дунава, у насељима Борча, Овча, Крњача и Котеж.

Тамо су на терену припадници Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд, активиран је и тим за испумпавање воде са пумпама великог капацитета, пренијели су београдски медији. Замјеник градоначелника Горан Весић је, након састанка представника градских служби и Министарства унутрашњих послова /МУП/ у Скупштини града, рекао да ће звог плављења 20 вртића Секретаријат за дјечју заштиту распоредити дјецу у друга обданишта док се објекти не санирају.

Према његовим ријечима, више од 6.000 домаћинстава, махом на Земуну и Новом Београду, тренутно нема струју и ради се на отклањању кварова.

“Најугроженија је лева обала Дунава, где је пало око 100 литара кише за 45 минута, што је количина која падне за један месец на територији Београда”, навео је Весић.

Весић је рекао да подручје поплављене лијеве обале Дунава у општини Палилула има довољно пумпи за испумпавање воде, али да је проблем што све оне не могу да раде истовремено јер вода нема гдје да отече док је земља не упије.

“Падавине које су нас задесиле данас су друге велике падавине у року од три дана. У Земуну је пало око 50 литара, на Бежанији око 60 литара, на Макишу око 40 литара кише”, навео је Весићи додао да не постоји канализација која може да прими толике количине воде.

Он је додао да у дијеловима Београда гдје постоји канализација, вода полако отиче, али је највећи проблем лијева обала Дунава, гдје канализације нема.

“Проблем је што тамо има доста септичких јама, тако да претпостављам да се доста тих јама излило, са чим ћемо морати да се бавимо наредних дана. Имамо довољно механизације и довољно пумпи за целу леву обалу Дунава”, истакао је Весић.

Ауто-пут је јуче на један час био блокиран због огромне количине воде, градске улице у појединим тренуцима изгледале су као ријеке.

Припадници Сектора за ванредне ситуације у Београду интервенисали 37 пута, а из поплављених објеката спасено је 12 особа.

Од синоћ је под водом окретница трамваја у блоку 45, а умјесто трамваја на линијама седам, девет, 11Л и 12Л путнике превозе аутобуси са ознаком седам А.

Екипе Градског саобраћајног предузећа су на терену и труде се да извуку пет трамваја из потпољене окретнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана