Бариша Чолак за “Глас Српске”: Економске реформе нису лијек за све бољке у БиХ

Жељка Домазет
Бариша Чолак за “Глас Српске”: Економске реформе нису лијек за све бољке у БиХ

Актуелна власт на нивоу БиХ на крају свог мандата не може се похвалити великим резултатима, а све док политички проблеми не буду рјешавани упоредо са економским, тешко ћемо доћи до рјешења за дугорочну стабилност, каже у интервјуу за “Глас Српске” замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ и високи функционер ХДЗ-а БиХ Бариша Чолак.

- У БиХ стално гријешимо вјерујући да су економске реформе рјешење свих проблема. Вјерујем, ипак, да ћемо у наредном периоду доћи до одређене стабилизације. Ово је европски простор, али наше понашање добрим дијелом одудара од европског понашања - каже Чолак, који као највећи успјех власти истиче тежњу и постигнуте резултате ка ЕУ.

ГЛАС: Како оцјењујете рад Парламента БиХ чији је мандат на измаку?

ЧОЛАК: Парламентарна већина од почетка није осликавала истинске резултате општих избора. То је била једна од главних сметњи зашто власт није функционисала.

ГЛАС: Крај мандата обиљежава и неусвајање измјена Закона о кривичном поступку. Постоји ли могућност да то буде урађено до краја мандата?

ЧОЛАК: Постоје шансе, али вријеме нам није савезник. Сједница Представничког дома је заказана за 4. септембар, док Дом народа још није заказао сједницу, али тешко је вјеровати да можемо нешто направити у кампањи која траје мјесец. Министарство правде имало је свој приједлог измјена ЗКП-а, али се никада није нашао на сједницама Савјета министара. Најдиректнији кривац је предсједавајући Савјета Денис Звиздић који није обезбиједио да се о том уопште разговара на сједници. Та лоптица је одмах пребачена на парламентарце, што није у реду.

ГЛАС: БиХ је дуго без парламентарног надзора над Обавјештајно-безбједносном агенцијом. Какву то поруку шаље?

ЧОЛАК: Заједничка комисија за надзор над ОБА је једна од најважнијих. Међутим, проблем се појавио у Представничком дому и није ријешен до данас. Та комисија није састављена на законит начин. Смјеном предсједавајућег те комисије Николе Шпирића није изабран нико из СНСД-а, који је најјача опозициона странка у Парламенту. Закон каже да састав комисије мора одговарати снази сваке од странака у Представничком дому. Она не може доносити законите одлуке ако није састављена на законит начин. На челу комисије мора бити неко из опозиционе странке, а не из позиције. Ту кривицу адресирам на двије особе у Колегијуму Представничког дома, Шефика Џаферовића и Младена Босића.

ГЛАС: БиХ још није усвојила ревидирану стратегију за процесуирање предмета ратних злочина иако је званичницима Европске уније обећано да ће бити усвојена. Докле ће се то одуговлачити?

ЧОЛАК: Ради се о неозбиљном односу према веома битној ствари. Ми то, прије свега, морамо учинити због себе, јер нећемо ваљда наредних 20-30 година рјешавати питање ратних злочина и бити заробљени у прошлости. Ми смо пропустили шансу и нисмо испоштовали прву стратегију. Сада имамо документ који је усаглашен, али, једноставно, Звиздић стратегију не жели да стави на дневни ред сједница. Који су разлози, требало би да питате њега.

ГЛАС: Лидера ХДЗ-а БиХ и члана Предсједништва БиХ Драгана Човића често оптужују да жели трећи ентитет.

ЧОЛАК: Сам појам “трећег ентитета” је профанисан и добио је сасвим другу димензију. Наша идеја су биле четири федералне јединице, а могло их је бити и више. О томе треба да се разговара и за то треба сагласност сва три народа. Није то могуће постићи жељама и настојањима само једног народа. Највећи критичари помињући трећи ентитет изједначавају то са подјелом БиХ. Не вјерујем да нису свјесни да то није тако. Не видим гдје су видјели подјелу када је ријеч о приједлогу ХДЗ-а БиХ.

ГЛАС: Какви су наши односи са сусједима? Пуно буре се диже у вези са изградњом пељешког моста, као и око сарадње са Београдом, јер се замјера Човићу што иде у Београд и што иде у Загреб.

ЧОЛАК: Да бисмо живјели боље и успјешније, ми морамо имати добре односе са сусједима. Неће нас ни ЕУ ако будемо у сталној свађи. Када је ријеч о пељешком мосту, беспотребно се диже толика прашина. Хрватска спаја своју територију и то је њихово суверено право. Тиме ни на који начин не штети БиХ, али некоме требају тензије и предизборни поени.

Изборни закон

ГЛАС: Може ли се Хрватима у БиХ поново десити “Жељко Комшић” на наредним општим изборима?

ЧОЛАК: Док год Изборни закон БиХ не буде промијењен, ми Хрвати смо у опасности да нам други бирају члана Предсједништва БиХ. Ипак, мислимо да је наше бирачко тијело довољно снажно, јако и освијештено и да ће лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић поново добити највећи број гласова унутар хрватског корпуса у БиХ и на легитиман начин бити изабран за хрватског члана Предсједништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана