Бариша Чолак, високи функционер ХДЗ-а БиХ: Инцко постао портпарол бошњачких партија

Жељка Домазет
Бариша Чолак, високи функционер ХДЗ-а БиХ: Инцко постао портпарол бошњачких партија

Заиста бих волио да ми неко каже гдје пише да се приликом попуњавања Дома народа Парламента ФБиХ мора примијенити попис из 1991. године јер нигдје не постоји одредба која каже да се тај попис примјењује на састављање законодавне власти, тврди Бариша Чолак, високи функционер ХДЗ-а БиХ.

 

Он истиче да у Уставу ФБиХ пише да се попис из 1991. године примјењује када су у питању јавне институције, а под тим се подразумијевају кантонална министарства, федерална министарства, општински органи власти, те општински и кантонални судови, али да нигдје није наведено да се тај попис користи за попуну Дома народа.

- Осим тога, постоје толике одредбе у Изборном закону, а и у Уставу да је мјеродаван задњи попис. Како је могуће доћи до легитимног заступања, ако се примјењује нешто што је непримјењиво. Треба знати да у ФБиХ у неким кантонима нема више од пријератних преко 90 одсто Срба, а најмање у четири-пет кантона нема више од 50 одсто Хрвата. Не може се ту доћи до адекватне попуне Дома народа. Може на силу наравно, ако ће други те делегате бирати и очигледно је да се то жели - каже Чолак у интервјуу за “Глас Српске” поводом изгледне блокаде формирања федералне и власти на нивоу БиХ због неусаглашености у вези с тим који попис примијенити приликом попуне Дома народа.

ГЛАС: Зашто бошњачке странке инсистирају на попису из 1991. године.

ЧОЛАК: Они настоје овладати и српским, и хрватским, и клубом осталих како би се извршна власт могла формирати само од бошњачких странака. То се види из авиона. То види и ОХР, и међународна заједница, а високи представник, као и они прије њега, понавља мантру и мишљење бошњачких странака. Високи представник постао је њихов портпарол.

ГЛАС: Када ће бити формирана власт на нивоу БиХ?

ЧОЛАК: Тешко је очекивати да ће се то догодити у скорије вријеме. Да се то догоди, нико не би био сретнији од мене, као и већине добронамјерних људи. Но, с обзиром на ситуацију у којој се налазимо, јако је тешко очекивати да се то деси у веома кратком року. Ми у овом тренутку заиста не знамо како је то могуће без измјена Изборног закона, односно то није ни могуће без измјена Изборног закона. У посљедње вријеме врши се притисак на чланове ЦИК-а да они преломе, мада ЦИК није законодавни орган. Очигледно да некима то није јасно.

ГЛАС: Како коментаришете настојања овог такозваног “бх. блока” да из власти избаце изборне ХДЗ и СДА?

ЧОЛАК: То би свакако одвело БиХ у нову неизвјесност и у све оно што не би могло подразумијевати било какву стабилну власт, а тиме ни било какав просперитет БиХ. Немогуће је направити било какав искорак ако немамо стабилну власт. То смо говорили и за ову још увијек актуелну власт, да она треба да буде формирана по вертикали и да у власти буду сродне странке, заступљене у кантонима, преко ентитета, до нивоа БиХ. На тај начин би се обезбиједила стабилност и отворила могућност за значајније искораке, прије свега на европском путу. Настојања да се из власти истисне ХДЗ нису ништа добро донијела БиХ.

Хрватскаима обавезу

ГЛАС: Како оцјењујете критике које се чују посљедњих дана на рачун Хрватске која је и у Европском парламенту покренула питање заштите положаја Хрвата у БиХ? Неки тврде да је то “удар Хрватске на БиХ”.

ЧОЛАК: То је већ виђена неоснована осуда. Хрватска је као и Србија потписница Дејтонског мировног споразума и има обавезу да брине о његовом спровођењу. Избором Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ нарушен је један међународни споразум. С друге стране, Хрватска има и уставну обавезу да брине о Хрватима у БиХ. Хрватска то не ради испод стола него јасно и транспарентно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана