Аутопут до Семберије у првом плану заједничке сједнице влада Српске и Србије

Ведрана Кулага
Аутопут до Семберије у првом плану заједничке сједнице влада Српске и Србије

Бањалука - Заједничка сједница влада Републике Српске и Србије заказана је за 28. фебруар у Београду гдје ће се пред министрима наћи информације о заједничким започетим и будућим пројектима, а један од њих је и најављена изградња аутопута од Београда до Бијељине.

У Влади Републике Српске потврдили су јуче “Гласу Српске” да стручне службе активно раде на припреми тачака дневног реда за прву заједничку овогодишњу сједнице влада, али и први сусрет нових министара из Српске са колега у Београду.

- Заједничка сједница влада је прилика да се анализира докле се дошло са реализацијом инфраструктурних пројеката у разним областима на којима раде Република Српска и Србија те да ли има неких проблема и да, ако их и има, види на који начин их је могуће ријешити и вратити ствари у колосијек  како је договорено. На сједницама се редовно искристалишу и неке нове идеје које је могуће спровести у дјело у интересу грађана са обје стране Дрине - поручили су из Владе Српске.   

Једна од кључних тема о којима ће бити ријечи на састанку у Београду јесте градња аутопута од Београда преко Кузмина до Бијељине, а тај пројекат је већ означен као један од приоритета Владе Српске у наредном периоду. Званична потврда да ће изградња тог аутопута почети током касног прољећа или раног љета стигла је недавно након састанка српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића, а пројектна документација требало би да буде завршена до 1. јуна.

Србија је преузела на себе да изгради мост преко Саве, чија је вриједност око 100 милиона евра, а министар саобраћаја и веза Српске Неђо Трнинић је потврдио да је повезивање Бањалуке и Београда у врху приоритета те да је то једна од тачака која је делегирана за заједничку сједницу.  

- Кандидовали смо питања која су нам интересантна, а приоритет је прича о том аутопуту. На вези смо са колегама у Србији и договарамо детаље. Надам се да ће то бити тема и да ћемо донијети одговарајуће одлуке, као и у вези са другим стварима на потезу Фоча-Тјентиште - рекао је Трнинић.

Влада Републике Српске дала је недавно сагласност и за закључење меморандума о сарадњи влада Српске и Србије у области технолошког развоја и дигитализације.

Посљедња сједница влада Српске и Србије била је крајем августа у Требињу гдје се, такође, причало о заједничким пројектима, регионалној сарадњи и ситуацији у региону, као и о унапређењу свеукупних билатералних односа Србије и Српске.

На тој сједници је усвојено 16 закључака, а потписани су и меморандуми и споразуми између двије владе. Потписи су стављени на меморандуме о сарадњи у области енергетике, међусобном признавању “великих лиценци” и о размјени искустава у области издавања е-грађевинских дозвола, али и у области информационо-комуникационих технологија.

Заједничкој сједници претходио је састанак тадашње предсједнице владе Републике Српске Жељке Цвијановић и премијерке Србије Ане Брнабић. Из Требиња је и тада, као и послије ранијих заједничких сједница, поручено да су односи између Српске и Србије добри и да се то најбоље види из онога што је на терену урађено заједничким снагама.

Пројекти

Ана Брнабић рекла је након заједничке сједнице у Требињу да је Србија од 2014. инвестирала и на разне начине донирала 21.500.000 евра у пројекте у Републици Српској које су кандидовале локалне заједнице, а само лани више од осам милиона евра. Она је истакла да овако успјешна сарадња не би била могућа без изванредних резултата које је остварила Влада Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана