Arnautović: Odluku o popuni Dom naroda FBiH sagledati sa više aspekata

Srna
Arnautović: Odluku o popuni Dom naroda FBiH sagledati sa više aspekata

Sarajevo - Odluka o popuni Doma naroda Federacije BiH nije jednostavna i članovi Centralne izborne komisije taj problem sagledavaju sa više aspekata, računajući i ustavne principe i zakonske norme koje to pitanje regulišu, izjavio je danas član CIK-a Suad Arnautović.

Arnautović je rekao da CIK nastavlja intenzivno da radi i usaglašava se kako bi donio odgovarajuće rješenje za uspostavljanje vlasti nakon opštih izbora koji su održani 7. oktobra.

On je podsjetio da Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH svoj legalitet crpi iz klubova u Domu naroda Parlamenta FBiH i Narodne skupštine Republike Srpske.

Arnautović je istakao da je Narodna skupština Republike Srpske svoju obavezu završila i izabrala pet Srba koji idu u Dom naroda parlamenta BiH.

“Međutim, pet Bošnjaka i pet Hrvata koji dolaze iz FBiH još nisu izabrani, a razlog je što nije još konstituisan Dom naroda Parlamenta FBiH čiji klubovi Bošnjaka i Hrvata imaju odlučujuću ulogu u tom postupku”, rekao je Arnautović nakon sjednice CIK-a, na čijem dnevnom redu nije bila odluka o popunjavanju federalnog Doma naroda.

On je dodao da je “sve poznato i da pravila za izbor 58 delegata trenutno u Izbornom zakonu ne odstoje”.

“Odluka Ustavnog suda je poznata, ona je brisala određene odredbe u kojima je bilo utvrđeno pravilo, odnosno raspored broja i etničke strukture delegata koji se biraju iz kantonalnih skupština u federalni Dom naroda”, rekao je Arnautović.

On je nakon današnje sjednice CIK-a izrazio žaljenje što nema saopštenja o ovom pitanju, niti obraćanja predsjednika CIK-a Branka Petrića.

Arnautović je pojasnio da su četiri ključna principa o kojima se raspravlja.

“Prvi je princip konstitutivnosti naroda koji proizilazi iz Ustava BiH, drugo načelo je princip pariteta koji je propisan Ustavom FBiH koji kaže da u Domu naroda treba biti paritetan broj konstitutivnih naroda po 17 Srba, Bošnjaka i Hrvata i sedam iz reda ostalih”, rekao je on.

Prema Arnautovićevim riječima, treće načelo teritorijalnosti podrazumijeva da se u svakom kantonu iz svakog naroda biraju delegati u Dom naroda.

“Četvrti princip je princip proporcionalnosti, koji podrazumijeva da se broj delegata bira na osnovu količnika koji se preračunavaju u proporcionalnom broju stanovnika u svakom kantonu”, naveo je Arnautović.

Član CIK-a je napomenuo da odstoje i kontradiktorne zakonske norme, te da i sami principi isključuju jedan drugog.

“Članovi CIK-a traže rješenje kako bi bilo deblokirano uspostavljanje vlasti u BiH, a nikako ne traže rješenje kako bi sproveli odluku Ustavnog suda BiH jer je to zadatak Parlamentarne skupštine BiH”, zaključio je Arnautović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana