Апатурај: Услов за БиХ у НАТО остаје књижење војне имовине

Срна
Апатурај: Услов за БиХ у НАТО остаје књижење војне имовине

Брисел - НАТО је отворен за примање првог Годишњег националног програма од БиХ, али је лопта 100 одсто у терену те земље, изјавио је Џејмс Апатурај, замјеник помоћника генералног секретара Алијансе за политичка питања и безбједносну политику.

"Када то буду урадили, имаћемо виши ниво ангажовања и моћи ћемо да подржимо реформе на активнији начин", рекао је Апатурај у интервјуу порталу "Европски западни Балкан" /Еуропеан Њестерн Балканс/.

Апатурај је поновио да је даље на снази дугогодишњи услов - да власништво над војном имовином буде уписано са ентитетског на ниво БиХ.

Коментаришући одлуку власти у Приштини о оснивању оружаних снага Косова, Апатурај је подсјетио да је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг оцијенио да тај потез није предузет у правом тренутку.

"Бринемо да то неће водити ка већој стабилности, а потенцијално и супротно, те да није прави тренутак за предузимање тог корака. Различите земље изразиле су своје националне погледе, али ово је став руководства НАТО-а", рекао је Апатурај.

Он је подсјетио да КФОР има улогу у очувању "безбједног окружења широм Косова" у складу са резолуцијом Савјета безбједности УН 1244, а да НАТО има савјетодавну улогу и да већ неко вријеме помаже у развоју безбједносних снага Косова.

"Мислим да ћемо ускоро почети дискусију са савезницима о томе коју ће врсту подршке НАТО и даље пружати или не", рекао је овај званичник Алијансе.

Он је нагласио да унутар НАТО-а није отворено питање или дискусија о улози КФОР-а, те да ће се и даље спроводити мандат добијен од УН.

Апатурај је напоменуо да "апсолутно нема дискусије у НАТО-у о одласку КФОР-а". Он је рекао да пут Косова према Алијанси води кроз дијалог Београда и Приштине.

Апатурај је рекао да је "100 одсто реално" да Македонија уђе у чланство НАТО-а под новим именом, у складу са споразумом са Грчком.

"Наша политика је веома јасна: када буде успјешно ријешено питање имена, можемо кренути са процесом пријема", нагласио је Апатурај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана