Аналитичари упозоравају: Гласање у одсуству баца сјену на резултате

nezavisne.com
Аналитичари упозоравају: Гласање у одсуству баца сјену на резултате

Бањалука - На централном бирачком списку за опште изборе 2018. у БиХ у категорији гласање у одсуству налази се 8.306 лица, путем поште гласа 76.729 бирача, док у дипломатско-конзуларним представништвима гласа њих 1.085.

Управо су ово, према ријечима стручњака, најпогоднији простори за малверзације и непоштење у изборном процесу.

“Свједоци смо свега што се дешава када је у питању гласање путем поште и гласање у одсуству и то се намеће као императивна норма да се нешто мора промијенити у Изборном закону БиХ, како би се спријечиле све могуће малверзације које доводе у питање легитимитет избора у БиХ”, рекао је за “Независне” Вехид Шехић, предсједник коалиције “Под лупом”.

Према његовим ријечима, овакве манипулације бацају сјену и на изборне резултате те се доводи у питање да ли је на изборима изражена слободна воља грађана БиХ или, како каже, воља центара политичке моћи.

Истакао је да се такве ствари морају уредити како Изборним законом, тако и проведбеним актвима ЦИК-а и још неким документима.

“Једно од рјешења је да се у другим државама уведе оно што имају Србија и Хрватска, а то су загарантована мјеста за грађане БиХ који су настањени у тим земљама”, рекао је Шехић те додао да се поставља питање да ли држављани БиХ који не живе у БиХ и не плаћају порез у БиХ треба да гласају за све нивое власти.

Оно што је битно, оцјењује Шехић, је да промјене Изборног закона дефинишу одговорност политичких субјеката, који стоје иза малверзација и повреде Изборног закона и проведбених аката.

“Док то не уведемо ми никад нећемо имати поштене и слободне изборе”, закључује Шехић.

Појаснио је да се гласање у одсуству односи на расељена лица која могу гласати за своју општину из 1991. године, те да за ту општину могу гласати у мјесту у којем сада живе или у тој општини коју су напустили.

Тања Топић, политички аналитичар, нагласила је да треба водити рачуна о Изборном закону и његовом кршењу.

“Сви смо свједочили да се радило о страшним злоупотребама, манипулацијама, крађама идентитета када су у питању поменуте категорије бирача, а виновници су свакако политички актери”, оцјењује Топићева.

Додала је да Тужилаштво и сви они који су задужени за праћење законитости изборног процеса треба да утврде ко је одговоран за малверзације и да се то казне.

“Такве врсте малверзација су јавна тајна, која је овог пута испливала у најбруталнијој форми, али се бојим да нико није научио лекцију, него су политички актери видјели да је то сјајан простор у којем они могу манипулисати”, закључила је Топићева.

Милорад Додик, предсједник РС и лидер СНСД-а, неки дан је за Срну изјавио да би гласање у одсуству, као и гласање поштом, због малверзација требало укинути.

Додик је казао да откада је избора у БиХ, гласање у одсуству и путем поште увијек је злоупотребљавано.

Нагласио је да је управо то разлог зашто у БиХ изборни резултати касне и по мјесец дана, док се, како је рекао, у другим земљама све заврши у току ноћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана