Advokati najavili protest, u četvrtak izlaze pred sudove

Agencije
Advokati najavili protest, u četvrtak izlaze pred sudove

BRČKO - Advokatska komora Republike Srpske saopštila je da će u četvrtak obustaviti rad u znak protesta zbog fiskalizacije advokatske djelatnosti u Brčko distriktu.

Kako su naveli protest je zakazan za 12 časova ispred Osnovnog suda u Banjaluci i Osnovnog suda Brčko Distrikta BiH, kao i u drugim gradovima RS.

“Protest u trajanju od pola sata, tokom kojeg će advokati izaći pred sudove u Banjaluci i Brčko Distriktu BiH  i u svim gradovima Republike Srpske, zakazan je s ciljem da se ukaže na negativne posljedice fiskalizacije advokatske djelatnosti u Brčko Distriktu BiH”, navedeno je u saopštenju Advokatske komore RS.

U saopštenju je pojašnjeno da je Zakonom o fiskalnim sistemima Brčko Distrikta BiH, koji je usvojen 8. juna 2016. godine advokatska djelatnost bila izuzeta od obaveze registrovanja prometa preko fiskalnog uređaja, odnosno fiskalne kase. 

“Skupština Brčko Distrikta BiH je bez najave, odnosno nacrta ili prijedloga Izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim sistemima, na sjednici održanoj 17. oktobra 2018, usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima, kojima je u članu 3, stav 1 brisala tačku c) iz člana 6 stav 1 Zakona o fiskalnim sistemima i na taj način propisala obavezu registrovanja prometa preko fiskalnog uređaja, odnosno fiskalne kase u advokatskoj djelatnosti”, navedeno je u saopštenju u kojem se dodaje da su “uloga i položaj advokata regulisani Preporukom Savjeta Evrope broj R.(2000.) 21, od 25.oktobra 2000. godine, kojom se garantuje sloboda advokatske djelatnosti, kao i Osnovnim načelima o funkciji advokata Ujedinjenih nacija br. UN dok. A-Konf. 144/28/Rev. 1. i 118. kojima je utvrđena uloga i položaj advokata”.

“U cilju je Advokatske komore Republike Srpske da predstavimo i pojasnimo probleme sa kojima se susreću advokati u kontekstu donošenja Zakona o fiskalnim sistemima Brčko Distrikta BiH”, zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana