4 милијарде слиле се за путеве, да ли су за то и потрошене?

nezavisne.com
4 милијарде слиле се за путеве, да ли су за то и потрошене?

Бањалука - Из накнада за путеве и аутопутеве од 2006. до данас прикупљене су четири милијарде марака, потврђено је "Независним" у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

Према њиховим подацима, од 2006. за путеве је прикупљено 2,5 милијарди марака, а за аутопутеве 1,5 милијарди КМ. Само из акциза се, према овој рачуници, могло изградити 150 километара аутопутева, не рачунајући кредитна средства, остале акцизе на гориво и друга давања.

При том, како су истакли, у прошлој години, када су ступиле на снагу измјене и допуне Закона о акцизама по којима су накнаде за аутопутеве повећане за 15 фенинга, прикупљено је укупно око 621 милион марака од акциза на гориво, што је готово двоструко више него било које друге године раније. Од ове суме само од накнаде за аутопутеве у прошлој години је укупно прикупљено 385 милиона марака.

Ратко Ковачевић, портпарол УИО БиХ, каже да се новац од акциза дијели тако да ФБиХ добије 59 одсто, РС 39 одсто, а Брчко дистрикт два одсто.

Упркос нашим покушајима, током истраживања ове приче нисмо успјели утврдити у које је тачно сврхе утрошено ових четири милијарде марака. Иако је сасвим сигурно да је већина употријебљена за изградњу и одржавање путева и аутопутева, постоји оправдана сумња да је барем дио овог новца отишао у потрошњу. Међутим, због нетранспарентности, спорости администрације, неодговарања на наше упите и раштрканости података, нисмо могли утврдити у којој мјери је ова констатација тачна.

Примјера ради, када су повећаване акцизе на гориво за изградњу аутопутева, јавности је било речено да ће новац бити директно уплаћен на рачуне за ову намјену. Међутим, испоставило се да то обећање није испуњено, јер је новац из УИО прослијеђен ентитетским министарствима финансија.

Иако нисмо могли утврдити гдје је употријебљено поменутих четири милијарде, као ни 621 милион прикупљен прошле године, успјели смо утврдити да је барем већина, ако не и сав новац намијењен искључиво за аутопутеве, отишао у предузећа за изградњу аутопутева, али дио и у "Путеве РС".

У "Аутопутевима РС" су нам рекли да су од Министарства финансија РС добили 110 милиона марака, те да је од тог износа 55,1 милион утрошено за отплату кредита узетих за изградњу аутопутева у РС, док је на трошкове зимског и редовног одржавања аутопутева, као и режијске трошкове пословања предузећа утрошен 6,1 милион марака.

"Остатак новца потпуно је у функцији изградње мреже аутопутева и брзих путева, односно за финансирање експропријације, израде пројектне и студијске документације, припреме нових пројеката и реализације истих", нагласили су они.

У Министарству финансија РС кажу да је по основу путарине за изградњу аутопутева у 2018. години прикупљено 135 милиона марака, а да је "Аутопутевима" уплаћено 110 милиона. Остатак новца од ових намјена је, тврде, отишао у "Путеве РС". Из тог предузећа нисмо добили податак колико су утрошили прошле године, јер нам нису послали одговор. Када смо их питали да ли је доступан извјештај о пословању у прошлој години, рекли су нам да ће бити доступан тек када буде прослијеђен Народној скупштини, а да су извјештаји из претходних година скинути с њихове интернет странице.

Одговоре нам нису послали из федералног предузећа за изградњу аутопутева, као ни из федералног Министарства финансија.

Сакупљено новца

  • 2,5 милијарди за путеве
  • 1,5 милијарди намијењено за аутопутеве

Начин подјеле новца од акциза на гориво

  • 59 одсто ФБиХ
  • 39 одсто РС
  • 2 одсто Брчко дистрикт

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана