Украјина планира да оконча Велики споразум с Русијом

Украјина планира да оконча Велики споразум с Русијом 03.09.2018 18:27 | Агенције

Прва потпредсједница Врховне раде Украјине Ирина Герашченко најавила је да Украјина планира да оконча уговор о пријатељству, сарадњи и партнерству са Русијом.

Као јавља дописник украјинског "Унијана", она је нагласила да постоји велика разлика у погледу прекида и непролонгирања споразума.

"Хтјела бих да наши драги политичари, посебно када је ријеч о будућим предсједничким кандидатима ... знају разлику јер је њихова дужност, ако их изаберу и то је спољна политика Украјине. Ми не говоримо о било кавом прекиду и тражићемо од Руске Федерације у свим међународним судовима, у Хагу и другим судовима, да одговара за прекршен договор", рекла је она.

Герашченкова је нагласила да је украјински предсједник Петро Порошенко наложио Министарству спољних послова, "да не припрема документацију за продужење уговора, која наступа аутоматски".

Још једном је истакла да прекидање и непродужавање нису синоними.

"Ради се само о непродужавању споразума", нагласила је.

Украјинска агенција подсјећа да су Уговор о пријатељству, сарадњи и партнерству између Русије и Украјине, назван "Велики споразум", потписала два предсједника Леонид Кучма и Борис Јељцин, 31. маја, 1997. године. Земље су званично признале међусобне границе и консолидовале принципе стратешког партнерства и поштовања територијалног интегритета.

Послије анексије Крима и почетка сукоба у Донбасу у Украјини су се могли чути предлози да се раскине уговор због повреде територијалног интегритета Украјине.

30. августа министар спољних послова Украјине Павло Климкин рекао да је Министарство спољних послова припремило пакет докумената за почетак раскида уговора пријатељства, сарадње и партнерства са Русијом.

Тензија између Русије и Украјине поново је порасла након што је лидер самопроглашене Доњецке Народне Републике Александар Захарченко погинуо у експлозији у ресторану у центру Доњецка.

Москва је осудила убиство 42-годишњег Захарченка, наводећи да ово може да наруши мировни процес у Украјини.

Портпаролка МСП Русије Марија Захарова рекла је да "постоје разлози за вјеровање" да иза убиства Захарченка стоји Кијев.

Руски предсједник Владимир Путин саопштио је да је убиство лидера сампроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) Александра Захарченка "кукавички чин". Како је рекао, циљ убиства је дестабилизација крхког мира у региону.

Украјинска служба безбједности саопштила је да вјерује да је убиство Захарченка између "побуњеника и њихових руских спонзора".© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица