Порошенко: Кијев започиње процедуру укидања Споразума са Москвом?

 Порошенко: Кијев започиње процедуру укидања Споразума са Москвом? 28.08.2018 18:57 | Срна

Кијев - Предсједник Украјине Петро Порошенко дао је упутства украјинском Министарству спољних послова да изда низ докумената у вези са покретањем процедуре укидања Споразума о пријатељству, сарадњи и партнерству, које су Кијев и Москва потписали 1997. године.

Он је на конференцији са члановима украјинског дипломатског кора у Кијеву рекао да је Украјина, након значајних припрема и изградње довољне законске заштите, "коначно дошла до сљедећег корака, а то је укидање Споразума, који су потписале Украјина и Русија, а који је одавно застарио".


"Очекујем неопходан низ докумената од Министарства спољних послова, у вези са покретањем ове процедуре у скорије вријеме", истакао је Порошенко.

Порошенко је у априлу рекао да ће Врховниј ради у Кијеву предложити једнострано укидање неких одредаба уговора.

Украјински предсједник је тада признао да се Споразум не може у потпуности укинути, али да је неопходно укидање његових појединих одредаба.

Споразум о пријатељству, сарадњи и партнерству Украјина и Русија су потписале у мају 1997. године, а на снагу је ступио у априлу 1999. године.

Овим документом предвиђају се принцип стратешког партнерства, неповредивост постојећих граница, поштовање територијалног интегритета и реципрочну обавезу обје земље да се уздрже од коришћења својих територија за угрожавање безбједности друге земље.

У Споразуму су наведене одредбе на основу којих се он аутоматски продужава сваких десет година, уколико ниједна страна нема примједбе.

Двије стране до октобра треба да одлуче да ће продужити Споразум на још десет година.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица