Комичар Зеленски нови предсједник Украјине

 Комичар Зеленски нови предсједник Украјине 21.04.2019 21:58 | Танјуг

КИЈЕВ - Популарни телевизијски комичар Володимир Зеленски је, судећи према излазним анкетама, будући предсједник Украјине који је у другом кругу избора “прегазио” актуелног шефа државе Петра Порошенка.

“Данас ће бити побједа Украјинаца, побједа Украјине и надам се побједа фер избора”, рекао је раније данас Зеленски послије гласања.

Ако се потврде излазне анкете, према којима је Зеленски освојио 73 одсто гласова, а Порошенко само 25, овај комичар ће бити на власти наредних пет година, наводи ББЦ.

Иначе, украјински предсједник има значајна овлашћења када је у питању безбједност, одбрана и спољни послови земље.

Ројтерс констатује да Украјина упливава у непредвидиве политичке воде након што су анкете показале да је Зеленски, који нема политичког искуства, однио убједљиву побједу.

Побједа Зеленског са толиком разликом представља горак ударац за Порошенка који је на власти од 2014. године.

Зеленски је доминирао и у првом кругу избора прије три недјеље, када су гласачи бирали између 39 кандидата.

Кампању су обиљежили раскошни онлајн огласи и испади смишљени да би привукли пажњу, наводи ББЦ на српском.

Зеленски (41) је тако инсистирао да Порошенко и он ураде тест на алкохол и дроге прије него што се суоче у дебати, на шта је Порошенко пристао.

И тако, први пут у историји Украјине, ривалски кандидати су се сликали како дају крв на анализу.

Дебате међутим није било, јер кандидати нису могли да се договоре око тога када тачно би требало да се одржи. Порошенко се зато 14. априла појавио сам на претходно договореном мјесту - највећем стадиону у Кијеву - упустивши се у дебату са празном столицом.

У првом кругу 31. марта, Зеленски је освојио 30,2 одсто гласова, скоро двоструко више од Порошенка који је освојио 15,9 одсто.

Зеленски се обраћао млађим Украјинцима играјући на њихову одбојност према корупцији и интересима крупног капитала.

Његов досадашњи успјех указује на то да, наводи ББЦ, постоји огромна жеља за политичком промјеном у земљи коју непрестано потресају корупционашки скандали, а сиромаштво је широко распрострањено.

Популарна сатирична ТВ серија Зеленског зове се “Слуга народа”, а он глуми обичног наставника кога случајно изаберу за предсједника. Тако се сада зове и његова политичка странка.

Серија је хит на Каналу 1+1, у власништву милијардера олигарха Ихора Коломоиског, главног Порошенковог противника.

Зеленски, међутим, инсистира на томе да он није олигархова “марионета”.

Играо је у десетинама филмова и серија од оснивања властите позоришне компаније - Студио Квартал 95 - 2003. године, а његова фирма годишње зарађује милионе долара.

Потиче из индустријског града Криви Риха који се налази на југу земље. Тамо је студирао право, али се на крају одлучио за глумачку каријеру.

Одустао је од политичких митинга, преусмјеривши све своје напоре на друштвене мреже.

Има 3,6 милиона пратилаца на Инстаграму - много више од Порошенка, који има свега 255.000.

Двадесетогодишњи добровољци водили су му кампању постовима на Фејсбуку, Јутјубу и Инстаграму. Од гласача је тражио да дају свој допринос идејама за вођење будуће политике.

Критичари доводе у питање компетенције Зеленског за положај предсједника, истичући његов недостатак политичког искуства.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица