Знање овог дјечака било је кључ спаса за њега и другаре из пећине VIDEO

blic.rs
Знање овог дјечака било је кључ спаса за њега и другаре из пећине VIDEO

Без породице и средстава за живот, мали Адул Сам-он (14), један од дјечака који су избављени из пећине на Тајланду, сада је поздрављен као херој због своје улоге у спасавању.

Адул је избјеглица из Мјанмара и течно говори енглески, па је стога био једини који је могао да разговара са тимом британских ронилаца који су ушли у пећину Там Луанг Нанг Нон да пронађу и извуку 12 дјечака и њиховог тренера из поплављеног простора.

Дјечак, који иначе говори пет страних језика, преводио је са енглеског инструкције за спасавање члановима свог тима и 25-годишњем тренеру и тако одиграо кључну улогу у спасавању. Акција се окончала у уторак, након што су посљедња четири дјечака и тренер извучени из пећине, гдје су заједно провели више од двије недјеље због поплаве.

Адул долази из земље у којој мање од трећина становника прича енглески језик, па је стога још више импресионирао свјетску јавност. 

Дјечаци су пронађени у пећини 9. дана откако су нестали. Тренутно су у болничком карантину, али дјелују да су доброг здравља.

“Ја сам Адул, доброг сам здравља”, чује се како овај мршави дјечак прича на тајландском на снимку који се појавио неколико сати по открићу групе.

“Прво што ми пада на памет кад причам о њему су његови манири. Он указује 'ваи' поздрав сваком учитељу који пролази, сваки пут”, рекао је један од његових наставника Фани Тијапром из школе Бан Па Моеад.

Адул, који осим енглеског говори и тајландски, мјанмарски и кинески, рођен је у непризнатој Ва држави у Мјанмару, а у школу је кренуо са седам година. За собом је оставио породицу, како би стекао боље образовање на сјеверу Тајланда, али га родитељи посјећују у хришћанској цркви у коју је примљен.

Борбе између етничких побуњеника из Уједињене армије Ва државе и војске Мјанмара већ је током прошлости натјерало хиљаде људи да напусте земљу у потрази за безбједношћу, наводи “Даилy маил”.

Адул је један од преко 400.000 људи “без државе”, колико их је регистровано на Тајланду према подацима Агенције за избјеглице Уједињених нација (УНХЦР). Неки, међутим, процјењују да их има 3,5 милиона.

Адул нема извод из матичне књиге рођених, личну карту нити пасош. То значи да се не може оженити, добити посао или рачун у банци, путовати, посједовати земљу или кућу нити гласати. Тајланд планира да до 2024. региструје све “особе без државе”, али до тада су људи попут Адула у правном зачараном кругу. Адул, међутим, не дозвољава да га то спутава.

Осим што воли да игра фудбал, овај храбри дјечак свира клавир и гитару и добар је ученик.

“Прави је драгуљ. Добар је и у учењу и у спорту. Донио је нашој школи неколико медаља и признања за своја постигнућа”, истакао је директор школе Пунавит Тепсурин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана