Жестока битка за посљедње упориште ИСИЛ-а у Сирији

RFE
Жестока битка за посљедње упориште ИСИЛ-а у Сирији

Сиријске снаге подржане коалицијом предвођеном САД воде жестоке борбе за заузимање посљедњег упоришта екстремистичке организације Исламска држава Ирака и Леванта на истоку земље и борбе са неколико стотина милитаната могле би потрајати седмицама, пишу страни медији у извјештајима са терена.

Борци Сиријских демократских снаге (СДФ), потпомогнути америчким, француским и британским снагама, покренули су своју одлучујућу битку за елиминацију снага екстремистичке организације ИСИЛ концентрисаних на истоку Сирије, у мјесту Багхуз, написао је ЦНН, истичући како се вјерује да је у граду остало најмање 500 бораца ИСИЛ-а, али и до 1.500 цивила, иако су у протекле двије седмице борбе заустављене како би цивили могли напустити град, преноси Радио Слободна Европа.

“У зору у недјељу, зрачни удари коалиције предвођени САД-ом ударили су западни дио Багхуз Ал Фуканија, шаљући тамне ступове дима у небо”, пише ЦНН. Команданти СДФ-а тврде да се њихови борци суочавају са жестоким отпором ИСИЛ-ових милитаната, који су испод града ископали мрежу тунела.

На свом врхунцу ИСИЛ је контролисао пространство величине Португала, односно велике просторе Ирака и Сирије, да би се његова територија сада смањила на простор од четири квадратна километра - односно до малог џепа у источној покрајини Деир Езор у Сирији, у близини ирачке границе.

Према процјени ЦЈТФ-ОИР (коалиције која се бори против ИСИС-а), око 7,7 милиона људи живјело је под ИСИЛ-овом владавином, а многи од њих плаћали су групне порезе, таксе и казне, што је ИСИЛ-у доносило велике приходе. У годинама након тога, годишњи приход групе је више него преполовљен: са 1,9 милијарди долара 2014., на максималних 870 милиона долара у 2016. години, преноси ЦНН. Упркос губитку територије, и фондова, УН-ов одбор процијенио је у јулу 2018. да је чланство ИСИЛ-а у Ираку и Сирији још увијек било између 20.000 и 30.000 људи.

ЦНН подсјећа да је амерички предсједник Доналд Трамп  прошле сриједе наговијестио да је пораз ИСИЛ-а неизбјежан, истичући да ће “100-постотно преузимање калифата” службено објавити ове седмице. Но, раније овог мјесеца објављен је и извјештај Пентагона, који предвиђа да ће ИСИЛ, након што се америчке трупе повуку из Сирије, вјероватно вратити територију у року од шест до 12 мјесеци.

Бомбе и вјетар

С истока Сирије, из Багхуза, за британски Тхе Гуардиан писао је новинар Мартин Цхулов, који између осталог извјештава да свједоци доносе нове детаље о покушају хватања лидера ИСИЛ-а, Абу Бакр ал Багдадија у септембру прошле године, и који тврде да су интензивне борбе трајале два дана у мјесту ал Кесхма, у близини села Багхуз.

“Видио сам га сопственим очима”, рекао је 53-годишњи Џума Хамди Хамдан. “Био је у Кешми, и у септембру су га ћафири (невјерници) покушали ухватити”.

Хамдан је рекао да је Багдади у Кешми био око пола године, те да је након напада отишао у Багхуз, одакле је побјегао у пустињу почетком јануара. Ова информација поклапа се с извјештајима високих регионални званичника, који кажу да он вјеројатно још тамо, јер се остаци такозваног калифата, којег је саградио, распадају у близини, пише Гардијан.

Описујући слике из Багхуза, Ћулов је написао да су у недјељу, током цијелог дана, одзвањали удари минобацача западних специјалних снага, “док су борбени авиони повремено избацивали моћне бомбе, правећи огромне димне облаке”. Према његовим ријечима групе људи, за које се вјерује да су међу посљедњим који су напустили Багхуз, у недјељу су сједили на травнатом гребену мало изван града.

“Бомбе су одзвањале док је хладан вјетар брусио жене и дјецу обучене у црно и полако се помјерао према војним камионима који су се спремали за борбу. Напуштени мотоцикли, подерана одјећа и бријачи разбацани су по прилазу граду. Унутар Багхуза, бомбардовани нафтни танкери налазе се поред разбијених кућа”.

Арам Кочар, курдски војни званичник је, коментаришући борбе у Багхузу, рекао да су ИСИЛ-овци „веома посвећени и да не планирају да оду. Ово би могло потрајати недјељу дана”, рекао је Кочар. “Можда више”, пренио је Гуардијан.

Зашто се на побједу толико дуго чека

“Ослобађање западне Европе од нациста трајало је 336 дана - од Д-дана до ВЕ - дана. Ослобађање сјеверног Ирака и источне Сирије трајало је 1.648 дана, или 4 и пол године, и још није готово”, написао је Ричард Спенсер, колумниста Тајмса.

Рат с ИСИЛ-ом однио је на десетине хиљада живота. Сматра се да су од јуна 2014. године ирачке снаге сигурности изгубиле око 30.000 људи, док се за Сирију процјењује да је од ИСИЛ-а страдало између 5.000 до 10.000 људи. С друге стране, на страни ИСИЛ-а процјењује се и до 85.000 страдалих. “Западни савезници изгубили су само шачицу мушкараца и жена”, пише Тајмс.

Борци ИСИЛ-а су ефикасни и вољни починити злочине како би унаприједили свој циљ, пише Тајмс и додаје како су, с друге стране, западне савезничке снаге у Ираку и Сирији умјесто својих користиле локалне трупе. “Док су британска и америчка авијација уништавале градове као што је Рака - баш као што су то чиниле у Њемачкој - овдје није било Дрездена гдје је 20.000 људи погинуло у једној ноћи бомбардовања.

Стара правила рата, која ИСИЛ више не поштује, замијењена су сложеним правилима ангажмана”, пише Тимес и додаје да су данашњи конфликти углавном грађански ратови или се бар воде под изговором да су у име становништва, што успорава напредак. “Чак и на крају, посљедњи напад на Багхуз је одложен за двије недјеље у нади да ће цивили можда побјећи, а заробљеници бити поштеђени”.

Тимес закључује како су након ослобађања Раке, у октобру 2017., многи од расељених били захвални што су ослобођени, но сада се питају да ли је њихове домове требало избрисати? “Хиљаде цивила је погинуло, а Маршалов план за обнову њихове земље није близу”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана