Зелено свјетло Брисела па окршај у Лондону

Дојче веле
Зелено свјетло Брисела па окршај у Лондону

Лидери 27 чланица ЕУ задовољни су, колико се то може бити, ониме што је испреговарано са Лондоном. Након што су у Бриселу дали зелено свјетло, њихову колегиницу Терезу Меј код куће чека коначни окршај око Бреџита.

Био је ово један од краћих самита Европске уније. Прво је предсједник Савјета ЕУ Доналд Туск с предсједницама држава и влада 27 чланица на „радном састанку” размијенио мишљење и након што је закључено да су испуњени сви услови из Члана 50 европског уговора. Тај члан дефинише под којим условима једна земља напушта Унију. Онда се Туску и осталима придружила Тереза Меј.

Допуне до посљедњег тренутка

Прихваћен је уговор од 600 страница на којем се радило 20 месеци. Ту пише да ће Велика Британија у прелазној фази до краја 2020. остати чланица јединственог тржишта, али да неће имати право гласа. За то време би требало разговарати о будућим односима Велике Британије и ЕУ. Лондон би исто тако још требало да уплати 39 милијарди евра у заједничку благајну.

Дио дила је и изјава о будућим односима, од безбједносних и политичких до привредних. Граница између Сјеверне Ирске и Републике Ирске би требало да остане „мека”, без видљивих контрола. Затим су ту још и анекси о рибарству (на којем је инсистирала Француска) и Гибралтару (на инсистирање Шпаније) који и даље статус ове енклаве оставља отвореним.

Питање Гибралтара је било и посљедње отворено питање у дугом процесу склапања уговора. Шпански премијер Педро Санчез је тек у суботу након разговора с Доналдом Туском повукао свој вето.

Нема мјеста слављу

Још јуче се британска премијерка Тереза Меј састала са Туском и предсједником Европске комисије Жан-Клодом Јункером како би се отклониле и посљедње недоумице. Туск је још једном дао до знања да је Бреџит заправо жалосна чињеница. Велика Бритања ће 29. марта 2019. након 39 година „брака” напустити ЕУ. Јункер је био још емотивнији и напуштање Уједињеног Краљевства је назвао „катастрофом”.

Туск је истовремено изразио задовољство што је пошло за руком састављање документа којим је „штета од Брегзита сведена на најмању могућу меру”.

“Они не желе да нас изгубе”

Но можда је све то рачун без крчмара. Јер Британски парламент још мора да аминује овај договор. Последњих седмица се чинило да Тереза Меј нема већину у парламенту за ову идеју. Зато се данас обратила грађанима Велике Британије и у, помало драматичном тону, преко неколико водећих листова своје суграђане преклињала да прихвате и подрже ову форму Бреџита која је „најбоље могуће што се могло извући за Велику Британију”.

То је, како пишу британске новине, почетак стратегије британске премијерке која би у наредним седмицама на исти начин требало да обрадити и важне слојеве друштва попут предузетника.

Јер противника је још много. Бивши министар за Бреџит Доминик Раб је изнова жестоко критиковао споразум.

“Ја не кажем да је боље да останемо у ЕУ. Али ако ме сада поставите пред избор: овај споразум или останак у ЕУ, онда морам рећи да споразум доноси погоршање. Ми ћемо бити везани и даље истим правилима, али без посједовања утицаја на доношење или промјене тих правила”, рекао је Раб за ББЦ.

Гласање у Британском парламенту предвиђено је за 10. децембар. Након тога дил мора још да потврди и парламент ЕУ, а након тога, у јануару или фебруару, требало би да услиједи и правно обавезујућа одлука Савјета ЕУ. Ако то све прође – е онда ће стварно бити крај саге… барем до завршетка прелазног периода.

(ДЊ)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана