Зехофер понудио оставку – шта ће Меркелова?

Агенције
Зехофер понудио оставку – шта ће Меркелова?

Њемачки министар унутрашњих послова Хорст Зехофер понудио је оставку на мјесто министра и лидера Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ).

Он је то учинио због неслагања са канцеларком Ангелом Меркел око миграционе политике.

То је јавио Ројтерс, позивајући се на неименоване изворе у ЦСУ.

Извори су навели да је Зехофер понудио оставку на састанку предсједништва партије који је био затворен за јавност.

Како је прецизирано, Зехофер још није званично поднио оставку и неки у партији још увијек покушавају да га убиједе да се предомисли.

Зехофер је раније данас рекао да не види алтернативу враћању неких миграната са њемачке границе, мјере која га доводи у сукоб са њемачком канцеларком.

Спор око ријешавања мигрантске кризе гурнуло је Меркелову три мјесеца стару “велику коалицију” у кризу и ослабило позицију канцеларке, приморавши је да покуша да постигне споразуме са чланицама Уније понаособ.

Спор у њемачкој коалиционој влади због политике азила поново се данас разбуктао када се министар унутрашњих послова Хорст Зехофер успротивио канцеларки Меркел по том питању, преноси “Дојче веле”, уз оцијену да се Меркел суочава с новом кризом у влади.

Зехофер је драматично погоршао ионако напету ситуацију поводом политике Њемачке према тражиоцима азила рекавши да споразум Меркелове са ЕУ с тим у вези “нема исти ефекат” као националне мјере за које се он залаже.

Према неименованим изворима унутар Хришћанко-социјалне уније (ЦСУ), баварске сестринске партије Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) канцеларке Меркел, страначки лидер Зехофер је рекао и да његов састанак са Меркеловом у суботу увече није имао никаквог ефекта.

Његова изјава је у директној противречности са изјавом канцеларке о том састанку.

Наиме, она је у интервјуу њемачкој телевизији ЗДФ данас рекла да “све што су одлуцили има исти ефекат као националне мјере”.

“То је мој лични закључак. Наравно, ЦСУ ће морати да донесе свој закључак”, рекла је Меркел.

Она је навела и да је учинила уступке пред Зехоферовим захтијевима.

“Веома бих вољела да ЦДУ и ЦСУ наставе да раде заједно. Јер, ми смо за Њемачку прича о успјеху”, закључила је њемачка канцеларка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана