Зашто нема Путина у Њујорку?

novosti.rs
Зашто нема Путина у Њујорку?

МОСКВА- Сви светски лидери “сјатили” су се на Ист ривер, осим двојице. Један од њих је руски предсједник који није на овогодишњем засједању Генералне скупштине УН.

Русију међутим, не представља ни премијер, а у Москви кажу да је изостанак највишег званичника Русије најављен још 24. августа, пишу “Вечерње новости”. Осим Русије ни Кина није послала свог првог човјека. То је подстакло питање зашто на овај скуп није дошао Владимир Путин.

У Москви кажу да је још 24. августа Путинов портпарол Дмитриј Песков казао да предсједник Русије не планира да путује у Њујорк. Он је одредио да на овогодишње засједање иде министар спољних послова Сергеј Лавров, који има огромно искуство, а својевремено је био представник своје земље у Савјету безбједности УН.

Већ трећу годину заредом Путин апстинира од учешћа на засједању Генералне скупштине. Посљедњи пут је он био 2015. на јубиларном 70. засједању ГС УН, што је било признање међународној организацији у чијем је стварању учествовао и СССР којег је као државу у међународном организацијама наследила Русија. Путин је до сада посјетио засједања Генералне скупштине 2000. затим 2003. 2005. и 2015. године.

Путин није објашњавао зашто не путује у Њујорк, али московски политиколози сматрају да у садашњој атмосфери међународних односа од овог путовања не би било користи. Свијет већ добро зна ставове руског лидера, не само о главним међународним проблемима већ и о приједлозима како да се они рјешавају. Путинов радни календар је и тако препун па му путовања која немају већег ефекта нису потребна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана