Зашто је баш Белгија постала дом за терористе?

Танјуг
Зашто је баш Белгија постала дом за терористе?

Брисел - Само неколико дана након што је ухапшен најтраженији терориста у Европи, у Бриселу су се догодили трагични терористички напади.

CNN је истраживао зашто је баш Белгија постала "дом" за толики број терориста.

Према полицијским извјештајима, напад у Паризу је осмишљен управо у Бриселу, на улицама Брисела крио се и мозак те операције Салах Абдеслам...

Белгија држи рекорд по броју бораца који су се придружили Исламској држави по глави становника.

Како су навели експерти, од 2012. око 500 мушкараца и жена напустило је Белгију и отишло у Сирију.

Истовремено, више од стотину Белгијанаца се вратило из Сирије у домовину, а многи од њих су одмах и ухапшени.

Међутим, нико са сигурношћу не може да каже колико је заправо људи отишло у ИД, наводи CNN.

Белгијски министар спољних послова Јан Јамбон је рекао за CNN да млади регрути и даље успијевају да плате терористима да их изведу из Белгије, и поред тога што постоје јаке присмотре белгијских служби.

"Регрутовање се наставља, на нижем нивоу него прије двије године, али се наставља. Тешко је пронаћи људе који су одговорни", рекао је он.

Џералдине Хененгајн је мајка једног од младића који је се придружио терористима, убијен је касније у Сирији. За њу, претње су постале дио свакодневног живота. Упитана да ли се плаши, насмијала се.

"Шта још имам да изгубим? Већ сам изгубила сина. Не могу више ништа да ми ураде", рекла је она.

Она је навела и да је тешко препознати оног ко полако постаје радикализован.

"Сваки знак је другачији и када их сагледате одвојено, не изгледају као радикализам. Али када сагледате целу слику ,увидите да је у питању регрутовање", нагласила је она.

Али је такође говорио за CNN. Двојица његове браће су отишла у Сирију, од којих је један касније убијен.

Он је навео да вјерује да је дискриминација и "мањак прилика" довео до тога да се велики број младића одлучи за пут у Сирију.

"Белгија одбија дјецу и младе. Кажу да су све то странци, зашто им дати послове? Испуњавају нас мржњом, кажу да смо бескорисни, тако да млади, када виде шта се дешава у Сирији к ажу себи "- ајде да одемо тамо и будемо корисни", навео је он.

Већина стручњака сматра да белгијски званичници затварају очи пред људима који одлазе у Сирију.

"Желе да се отарасе ових људи и пуштају их", каже Али.

Како каже, сматра своју браћу одговорним за њихове поступке, али мисли да је много тога могло да се учини да се они зауставе.

Џералдине Хененгајн је чак свог сина пријавила и полицији.

"Двије недјеље прије него што је отишао ишла сам у полицију и рекла да мој син жели да ухвати авион за Сирију. Када је стварно и отишао, у полицији су ми рекли да мој син није малољетан и да може да чини шта жели", рекла је она.

Белгијски министар Јан Јамбон каже да су млади муслимани добро интегрисани у заједницу, али признаје да његова влада може да учини још нешто како би се они осјећали "као код куће".

"Говоримо о трећој и четвртој генерацији имиграната, они који су рођени у Белгији, чак су њихови очеви и мајке рођени овде и они су и даље отворени за то. То није нормално", рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана