Закерберг: Напори париза модел за ЕУ

Срна
Закерберг: Напори париза модел за ЕУ

Париз - Оснивач друштвене мреже “Фејсбук” Марк Закерберг похвалио је напоре Француске да на интернету регулише садржаје који представљају говор мржње.

Он је, након састанка са предсједником Француске Емануелом Макроном, рекао да су напори Париза модел за ЕУ.

Закербергова изјава услиједила је након што су поједини политичари оштро критиковали “Фејсбук” због неуспјеха да брзо уклони снимак напада у којем је наоружани нападач у марту у новозеланском граду Крајстчерч убио 50 људи.

Снимак напада неколико дана је кружио интернетом.

Састанак Макрона и Закерберга подудара се са објављивањем извјештаја у Француској у којем се препоручује строже надгледање “Фејсбука” и оснивање независног регулаторног тијела за напоре великих технолошких компанија у борби против говора мржње.

“Када би више земаља пратило оно што је ваша влада учинила, мислим да би вјероватно дошло до позитивнијег исхода него у случају неких других алтернатива”, рекао је Закерберг новинарима након састанка у Јелисејској палати.

Макрон жели да Француска преузме водећу улогу у регулисању технологије и да се пронађе равнотежа између “пуштања да све иде својим током”, као што то раде САД, и строге контроле интернета у Кини.

У извјештају који је објављен прије састанка, препоручује се да би француске власти требало да имају већи приступ алгоритмима “Фејсбука”, као и шири увид у унутрашњу политику америчке компаније када је ријеч о говору мржње.

Одлука “Фејсбука” да дозволи извршном француском тиму улазак у компанију први је случај да је компанија на тај начин отворила своја врата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана