Захарова: Нови војни буџет потврђује америчку политику доминације

Агенције
Захарова: Нови војни буџет потврђује америчку политику доминације

Светлогорск - Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да нови војни буџет САД само потврђује политику доминације Вашингтона и има деструктиван ефекат на постојећи систем међународне безбједности.

Она је навела да војни буџет за 2019. годину потврђује политику јачања доминантне улоге Вашингтона на свјетској сцени са позиције силе.

“Војни буџет од 716 милијарди долара, што је без преседана, је рекордно висок за посљедњих 15 година и има деструктиван ефекат на постојећи систем међународне безбједности”, рекла је Захарова новинрима.

Захарова је истакла да је новим буџетом предвиђено финансирање пројеката у складу са антируском и антикинеском политиком која је утврђена у стратегији националне одбране и безбједности САД, пренио је ТАСС.

Према њеним ријечима, такве мјере Вашингтона представљају препреку развоју руско-америчких односа који се гурају у ћорсокак.

Амерички предсједник Доналд Трамп потписао је јуче буџет за наредну Финансијску годину у износу од 716 милијарди долара, што је за 20 милијарди више него што је војска имала у овој години, јавио је Еј-Би-Си.

Након потписивања закона, Трамп је рекао да се ради “о најзначајнијој инвестицији у војску у савременој историји”, а посебно је истакао да је у наредној финансијској години, која почиње 1. октобра, предвиђено повећање плата у војсци од 2,6 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана