“Вулкан гњева” владе у Триполију против “новог Гадафија”

Агенције
“Вулкан гњева” владе у Триполију против “новог Гадафија”

Триполи - Снаге под командом владе у Триполију, коју признају УН, објавиле су да започињу операцију “Вулкан гњева” за одбрану престонице Либије, преноси Ројтерс.

Портпарол ових снага није изнио више детаља о операцији која је одговор на офанзиву трупа под командом Калифе Хафтара, вође самоорганизоване Либијске националне армије.

Хафтар је у четвртак објавио да покреће офанзиву на Триполи, што је довело до обнављања сукоба у Либији.

Ројтерс наводи да је ова офанзива изненадила УН и поткопала планове међународне организације за постизање споразума о “мапи пута” за изборе који би требало да ријеше дуготрајну нестабилност у Либији, транзитној тачки за избјеглице и мигранте који прелазе пустињу Сахару како би се потом преко Средоземног мора докопали Европе.

Агенција цитира извештаје УН да 75-годишњи Хафтар себе представља као непријатеља исламистичког екстремизма, али противници у њему виде новог диктатора по моделу Муамера ел Гадафија.

Наводи се да Хафтара подржавају Египат и Уједињени Арапски Емирати (УАЕ).

Ројтерс наводи да су се УАЕ ипак придружили западним земљама у изражавању забринутости због нових борби.

Мисија Уједињених нација у Либији (УНСМИЛ) позвала је на примирје у трајању од два сата у јужном дијелу престонице Триполија, гдје траје сукоб снага које подржавају две ривалске либијске владе.

Ројтерс преноси да је у саопштењу УНСМИЛ затражено да примирје буде успостављено између 16 и 18 часова по локалном времену како би се евакуисали рањени.

Агенција наводи да УНСМИЛ није саопштио колико је људи рањено. Источнолибијске снаге, под командом Калифе Хафтара, извеле су ваздушни напад на јужни дио престонице Триполија.

Ројтерс се позива на изјаву очевидаца, као и извор из Хафтарове војске која контролише источни дио Либије. АП је пренио да су војни званичници САД објавили раније данас да ће америчке снаге привремено напустити Либију.

Агенција наводи да је ова објава стигла три дана након поновног избијања сукоба између наоружаних ривалских група у тој земљи.

Наводи се да је генерал маринаца Томас Волдхаузер, који се налази на челу Афричке команде војске САД, саопштио да реалност у погледу безбједносних прилика на терену у Либији постаје све више сложена и непредвидљива.

АП наводи да Волдхаузер није објаснио гдје ће америчке снаге бити премјештене.

Агенција подсјећа да је Калифа Хафтар, вођа самоорганизоване Либијске националне армије, објавио у четвртак да покреће офанзиву на престоницу Триполи, сједиште либијске владе коју подржају Уједињене нације, што је довело до обнављања сукоба.

АП оцијењује да би овај обрачун Хафтарове војске и ривалских снага могао да Либију гурне поново у круг насиља, вјероватни најгори од грађанског рата из 2011. у којем је свргнут са власти и убијен Моамер ел Гадафи, којег америчка агенција назива дуггодишњим диктатором.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана