Вулин: Војска будно мотри да на сјевер Космета нико не упадне силом

Срна
Вулин: Војска будно мотри да на сјевер Космета нико не упадне силом

Београд - Министар одбране Србије Александар Вулин поручио је синоћ да Војску Србију чине људи који знају да су дио народа, те да будно мотре да на сјевер Косова и Метохије нико не покуша да упадне силом.

"Ово је војска која је снага и сигурност наше једине Србије, која је гарант и чувар Дејтонског споразума, па тако и Републике Српске, њеног развоја, њеног мира и права нашег народа да траје и живи. Ми смо војска победника која својом снагом може да поручи да се Јасеновац, Јадовно, Бљесак, Олуја, Мартовски погром никада и нигде више неће поновити", истакао је Вулин на свечаној академији поводом Дана Војске.

Он је истакао да је Војска Србије - војска народа који је навикао да трпи и пати, али који се никада није предао и који мир цијени, али слободу воле више од свега.

На скупу, који је почео интонирањем химне "Боже правде" и минутом ћутања за преминуле припаднике Војске Србије у прошлој години, Вулин је рекао да је уз подршку врховног команданта и предсједника Србије Александра Вучића, те уз огромни рад сваког припадника Министарства одбране, ове године војсци обезбијеђено повећање плата од 10 одсто, подигнуте су дневнице, уведена је солидарна помоћ и подијељено више од 700 станова кроз стамбену изградњу.

Вулин је припадницима Војске Србије поручио да помилују своју децу небудећи их и да се помоле да буду прва генерација, након 1.000 година, која ће се родити, проходати, проговорити, одшколовати се и окружени праунуцима дочекати да умру на овој земљи, а да не дочекају ниједан рат и да им не погине ни један једини син.

"Ако будемо довољно јаки, јединствени и сложни, ако будемо довољно спремни, можда ћемо ми испунити да ово буде прва генерација у историји нашег народа која неће упознати рат", истакао је Вулин.

На академији је визуелно приказан развој Војске Србије кроз ратове и битке које је водила у Првом српском устанку, Другом српском устанку, Балканским ратовима, и Првом и Другом свјетском рату.

Током свечаности одато је признање припадницима Војске Србије за посебне заслуге које су показали у свом раду током прошле године, а дио програма био је посвећен и пожртвованости војске током НАТО бомбардовања СР Југославије.

Свечаној академији присуствовали су ветерани ратова, чланови породица погинулих припадника Војске, министри, војно руководство, патријарх СПЦ Иринеј, представници других верских заједница у Србији и дипломатски кор.

Припадници гарде извели су егзерцир, а испред Центра "Сава" приказан је дио оружја којим савремена Војска Србије располаже.

Дан Војске Србије обиљежава се 23. априла, у знак сјећања на дан када је 1815. године, на празник Цвети, подигнут Други српски устанак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана