Венецуела увела санкције Америци

Срна
Венецуела увела санкције Америци

Каракас - Каракас ће да учини све што је могуће да умањи ефекте америчких санкција против венецуеланске нафтне компаније ПДВСА на глобалном тржишту, рекао је технички савјетник ове фирме Рони Ромеро.

"Ми се суочавамо са илегалним санкцијама САД. Ми извозимо око 500.000 барела дневно у САД. ПДВСА ће сада преусмјерити извоз другим купцима у Европи и Азији", рекао је он агенцији "Спутњик".

Ромеро, који је државни представник Венецуеле у ОПЕК-у, рекао је да европски и азијски купци не треба да се боје да купују нафту од Венецуеле јер се санкције Вашингтона односе само на америчке ентитете.

Он је додао да Русију и Кину не интересују америчке санкције, те да ће Венецуела учинити све што може да то не утиче на тржиште.

Вашингтон је прошле седмице увео санкције компанији ПДВСА и заплијенио седам милијарди долара.

Амерички савјетник за националну безбједност Џон Болтон рекао је да ће, осим тога, санкције утицати на извоз компаније у вриједности од 11 милијарди долара у наредних годину дана.

САД купује значајну количину нафте од Венецуеле, рекао је раније амерички министар финансија Стивен Мнучин, додајући да ће санкције имати "умјерен ефекат" на америчке рафинерије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана