Венецуела у мраку, узрок саботажа

Глас Српске
Венецуела у мраку, узрок саботажа

Каракас - Већи дио Венецуеле је у мраку, јер се у 22 од 23 савезне државе, укључујући и престоницу Каракас, догодио прекид у снабдевању електричном енергијом.

Ово се сматра најтежим колапсом у снабдијевању струјом у земљи. Власти наводе да је узрок “саботажа” на највећој хидроцентрали у земљи.

Прекид у снабдијевању електричном енергијом погодио је готово цијелу земљу, наводи се у извјештајима из те латиноамеричке државе.

Струја је нестала и у Каракасу, који је до сада био поштеђен најгорег до сада колапса електромреже. Колапс је почео синоћ и још траје, више од 14 сати.

Предсједник Николас Мадуро наложио је затварање школа и свих владиних институција, а предузећима је поручио да затворе врата да би олакшали рад екипама које покушавају да ријеше хаварију електромреже.

Влада је оптужила опозицију за саботажу која се дешава у вријеме пораста тензија и напора да, уз подршку САД и неких земаља Латинске Америке, уклоне предсједника Мадура с власти, додаје британски ББЦ.

Хиљаде путника преплавиле су улице, јер метро не ради, док је мноштво аутомобила закрчило коловозе, због конфузије коју праве искључени семафори, тако да су многи морали пјешке до куће.

Венецуела умногоме зависи од мреже хидроелектрана за снабдијевање земље електричном енергијом, умјесто од својих резерви нафте.

Међутим, вишедеценијско недовољно улагање у “нагризене” главне бране довело је до спорадичних несташица струје, које су у Венецуели уобичајене, наводи ББЦ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана