Венецуела подијелила међународну сцену

Танјуг
Венецуела подијелила међународну сцену

Каракас - Након што се предсједник парламента Венецуеле, једине институције под контролом опозиције у земљи, на протестима прогласио “прелазним предсједником” те државе, а амерички предсједник Доналд Трамп га признао као законитог предсједника, дошло је до подјела на међународној сцени.

Како су агенције извијестиле, његов потез наишао је првенствено на подршку САД, а затим и Канаде, Бразила, Аргентине, Колумбије, Чилеа, Перуа, Парагваја, Гватемале, Костарике и Албаније.

Са друге стране, званичници Уједињених нација и Европске уније позивају на дијалог и избјегавање насиља.

Предсједник Венецуеле Николас Мадуро 10. јануара је започео свој други мандат, упркос међународним критикама да је његов реизбор незаконит и да ће још више изоловати ту јужноамеричку земљу коју оптерећује велика економска криза.

Мадуро је побједио на изборима прошле године упркос економском хаосу, а великим дијелом јер је опозиција бојкотовала гласање, навео је тада Ројтерс.

Након његовог полагања заклетве, венецуелански парламент који је под контролом опозиције је његов други мандат прогласио незаконитим, а Гваидо је изјавио да је спреман да преузме функцију предсједника Венецуеле.

САД су након тога пружиле подршку опозицији, усљед чега је Мадуро саопштио да прекида дипломатске односе са САД и наредио америчким дипломатама да напусте земљу у року од 72 сата.

Гуаидо је реагујући на то, позвао све западне амбасаде да не поштују налоге предсједника Николаса Мадура и не повлаче своје дипломате, а Вашингтон је саопштио да ће игнорисати Мадурову наредбу, наводећи да он нема овлашцење да прекине дипломатске односе, пренио је АП.

Агенције преносе да су посљедице најновијих догађаја у Венецеули кључне тачке и на данашњој дискусији на Свјетском економском форуму у Давосу.

Подршку Мадуру изразили су најприје Мексико, Боливија, Куба, а потом и Турска.

“Наш предсједник позвао је и понудио турску подршку венецуеланском предсједнику Николасу Мадуру, рекавши му 'Мој брате Мадуро! Остани уздигнуте главе, уз тебе смо!'“, навео је портпарол И-Ибрахим Калин, пренијела је агенција Ројтерс.

Војска Венецуеле одбила је такође да призна Гуаида за привременог предсједника.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је Николас Мадуро за Кремљ легитимни предсједник Венецуеле, а покушаје опозиције да узурпира власт Кремљ сматра нелегланим.

Песков је такође казао да покушаје опозиције да узурпира власт Москва третира као кршење међународног права, а да се Венецуела за сада није обраћала Русији за помоћ, пренио је Тасс.

Казао је да Москва пажљиво прати развој ситуације у Венецуели и са забринутошћу гледа на изјаве о могућем мијешању трећих земаља у унутрашња питања Венецуеле јер је такво мијешање за Русију недопустиво и може да изазове изузетно негативне посљедице, а поруке о некаквој примјени силе Русија сматра веома опасним.

Поводом навода америчког предсједника Доналда Трампа да су све опције, па и војна, на столу по питању Венецуеле, замјеник шефа руске дипломатије Сергеј Рјапков поручио је да би војна интервенција у Венецуели представљала катастрофални сценарио и да Москва упозорова Вашингтон да не предузима такве кораке.

Кинеске власти такође су реаовале данас саопштивши да се противе спољном мијешању у Венецуели и да подржавају напоре те земље да заштити своју независност и стабилност.

Портпаролка Министарства спољних послова Кине, Хуа Чуњинг, позвала је све стране на смиреност и разумно проналажење мирног рјешења, пренио је Ројтерс.

Хуа је нагласила да “спољне санкције или мијешање обично ситуацију додатно искомпликују и нису од помоћи у рјешавању истинских проблема”.

Подршку опозицији у Венецуели изразиле су и Њемачка и Велика Британија.

Њемачка влада подржава Националну скупштину Венецуеле, која је под контролом опозиције, и позива на “слободне и кредибилне изборе”, изјавио је данас портпарол владе у Берлину Штефен Зајберт и на Тњиттеру поручио да “народ Венецуеле храбро ради за слободну будућност своје земље”, пренио је АП.

Британија подржава опозиционог лидера Венецуеле Хуана Гуаида као предсједника демократски изабране Националне скупштине, саопштио је данас портпарол британске премијерке Терезе Меј, истакавши да предсједнички избори одржани у Венецуели 2018. нису били ни слободни ни поштени.

Огласио се и предсједник Француске Емануел Макрон поручивши да поздравља “храброст стотина хиљада Венецуеланаца који марширају за своју слободу”.

“Послије нелегитимног избора Николаса Мадура у мају 2018, Европа подржава обнову демократије”, поручио је Макрон на Твитеру.

Европска унија позвала је данас власти Венецуеле да поштују грађанска права, слободу и безбједност предсједника Конгреса Хуана Гуаида, али га није признала као привременог предсједника.

У саопштењу ЕУ се истиче да народ Венецуеле има право да мирно демонстрира, да слободно изабере своје лидере и одреди своју будућност.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је на дијалог у Венецуели, наводећи да би требало избјећи насиље након што су САД и многе латиноамеричке земље признале венецуеланског лидера опозиције Хуана Гуаидоа за предсједника.

Гутереша су новинари на Свјетском економском форуму у Давосу питали да прокоментарише дешавања у Венецуели.

“Дијалог је од суштинске важности, да се избјегне насиље и ескалација”, кратко је одговорио Гутереш, пренио је АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана