Вашингтон жели да оптужи Асанжа за шпијунирање

Срна
Вашингтон жели да оптужи Асанжа за шпијунирање

Лондон - Власти САД желе да оптуже оснивача организације "Викиликс" Џулијана Асанжа за шпијунирање, да би му могла бити изречена смртна казна, саопштио је "Викиликс" на званичном "Твитер" налогу.

Из "Викиликса" наводе да Министарство правде САД покушава да изгради случај против Асанжа на основу Закона о шпијунирању по којем је лице могуће осудити на казну смрћу.

Асанж је портал "Викиликс" основао 2006. године, да би објавио повјерљиве податке о активностима влада неколико земаља, укључујући САД.

Након оптужби за силовање у Шведској 2012. године, Асанж је затражио азил у Амбасади Еквадора у Лондону, да би избјегао изручење Стокхолму.

Суд је одбацио случај силовања 2017. године, али је Велика Британија упорно инсистирала на хапшењу Асанжа због тога што се није појавио на суду у Лондону.

Британска полиција ухапсила је Асанжа 11. априла у Лондону, након што му је Еквадор укинуо право на азил, подсјетио је ТАСС.

Асанж је у Лондону ухапшен због кршења услова кауције.

Британске власти саопштиле су да неће изручити Асанжа Вашингтону, уколико постоји могућност да он у САД буде осуђен на смртну казну.

Министарство правде САД саопштило је да Асанж може бити осуђен на максималну казну затвора у трајању од пет година, због хаковања рачунара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана