Уништите лансере за “томахавк” ракете

Агенције
Уништите лансере за “томахавк” ракете

Москва - Министарство одбране Русије упознало се са садржајем ноте САД о обустави учешћа у Споразуму о ликвидацији ракета средњег и кратког домета (ИНФ) и почетку повлачења из њега, и категорички, како је саопштено, одбацило неосноване оптужбе САД да Русија крши обавезе према Споразуму, саопштило је Министарство одбране.

- Министарство одбране Русије је упознато са садржајем ноте америчког Стејт департмента о суспензији учешћа америчке стране у Споразуму о ликвидацији њихових ракета средњег домета и почетку процедуре изласка из њега. Министарство категорички одбацује неосноване тврдње да је Русија прекршила своје обавезе из тог споразума. Изјаве САД су неистините -  истакао је портпарол Министарства одбране Игор Конашенков.

Он је навео да САД нису предузимале неопходне акције за елиминисање кршења својих обавеза према том споразуму и додао да “упркос отворености Министарства одбране Русије за суштински дијалог о питањима испуњавања обавеза које су стране преузеле према Споразуму о ликвидацији ракета, САД нису пружиле никакве доказе који би поткрепили наведену позицију - пренио је “Спутњик”.

Конашенков је рекао да САД више година стварно “крше одредбе Споразума и фактички су створиле услове за производњу ракета забрањених тим споразумом”.

- Министарство одбране Русије понудило је америчкој страни да у периоду прије истека Споразума о ликвидацији ракета предузме неопходне мјере за враћање на строго поштовање Споразума - рекао је Конашенков.

Он је прецизирао да је САД предложено да се врате поштовању Споразума тако што ће уништити универзалне лансере МК-41 постављене на копну, за лансирање развијене крстареће ракете “томахавк”, ракете-мете, које су по својим карактеристикама сличне балистичким ракетама копненог базирања средњег и кратког домета, као и ударне беспилотне летјелице које су по својим карактеристикама према Споразуму дефинисане као “крстареће ракете копненог базирања”.

- Војни аташе у Амбасади САД у Москви позван је у Министарство одбране Русије како бисмо му уручили ову ноту - додао је Конашенков.

Амерички предсједник Доналд Трамп саопштио је раније да Вашингтон 2. фебруара почиње процедуру за повлачење из Споразума о ликвидацији ракета кратког и средњег домета.

Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је да ће Споразум бити раскинут “ако се Русија не врати на потпуно и провјерљиво поштовање Споразума у року од шест мјесеци”.

Реципрочни одговори

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је, да ће Русија реципрочно одговорити на све одлуке САД о повлачењу из Споразума и такође обуставити учешће у Споразуму. Он је истакао да Русија није дужна и неће се увлачити у за Москву скупу трку у наоружању. При томе је Путин додао да сви предлози Русије о разоружању “остају на столу, а врата отворена”, али и наредио да руска страна не иницира преговоре о том питању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана