Ултиматум Мадуру: Избори за осам дана или...

Tanjug
Ултиматум Мадуру: Избори за осам дана или...

Берлин - Њемачка се придружила Француској и Шпанији саопштењем да ће подржати лидера опозиције у Венецуели Хуана Гуаида као техничког предсједника уколико влада предсједника Николаса Мадура не распише изборе у наредних осам дана.

Предсједник Француске Емануел Макрон саопштио је своју одлуку да ће подржати Гуаида на Твитеру.

"Народ Венецуеле би требало да слободно одлучује о својој будућности", написао је Макрон на француској и шпанском језику, додајући да ће Француска радити са својим партнерима на политичком процесу који ће ријешити кризу у Венецуели.

Премијер Шпаније Педро Санчез саопштио је да је Гуаидо "особа која би требала да буде на челу транзиције ка слободним изборима", преноси АП.

Портпаролка њемачке канцеларке Ангеле Меркел поручила је на Твитеру да "народ Венецуеле мора да има могћност да слободно и безбједно одлучи о својој будућности".

Гуаидо је на челу венецуеланског Конгреса, који сматра да је Мадурова побједа на прошлогодишњим изборима извојевана крађом.

САД, Британија, као и више земаља латинске Америке подржале су Гуаида као предсједника Венецуеле, док Мадуро, који ужива подршку Кине, Русије и других, тврди да је у току покушај државног удара.

Неуспјела блокада сједнице СБУН о Венецуели

Русија, Кина, Јужна Афика и Екваторијална Гвинеја безуспешно су покушале да блокирају сједницу Савјета безбједности Уједињених нација о Венецуели, сазване на захтијев САД.

Ове четири државе издале су саопштење у ком наводе да пружају потпуну подршку националној скупштини Венецуеле "као јединој демократски изабраној институцији", преноси Ројтерс.

Од 15 чланица Савјета безбједности УН, само ове четири су се изјасниле за обуставу сједнице, док је девет гласало против, а двије су биле уздржане.

За прекид седнице мора да се изјасни најмање девет чланица, а притом сталне чланице Савјета безбедности - САД, Британија, Француска, Русија и Кина - не могу да користе вето.

Сједница је сазвана на захтијев америчког државног секретара Мајка Помпеа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана