У Ђирони скинута шпанска застава, вијори се независне Каталоније

Срна
У Ђирони скинута шпанска застава, вијори се независне Каталоније

Ђирона - Више десетина присталица независности Каталоније је насилно ушло у зграду представништва владе у граду Ђирони.

Они су скинули шпанску заставу и поставили ону која симболизује независност.

Хина преноси да су лица неких од активиста била прекривена марамама, а њихов улазак нису успјели да спријече полицајци и припадници обезбјеђења.

"Гдје је сада премијер Педро Санчес? Да ли би овако у Њемачкој могли да улазе у институције? Сепаратисти претварају Каталонију у територију безакоња, а предсједник Квим Тора је на челу сепаратистичких командоса који све ово раде", казао је Алберт Ривера, лидер странке Грађани која подржава цјеловитост Шпаније.

Наводи се да је прије тога друга група људи заузела локалну жељезничку станицу и сједањем на пругу зауставила саобраћај.

Десетине хиљада Каталонаца окупило се данас у центру Барселоне у знак обиљежавања прве годишњице референдума о независности, који су шпанске власти забраниле, а демонстранти су накратко покушали да блокирају путеве и пруге у том сјевероисточном региону Шпаније.

Велики број студената на централном градском тргу махали су заставама Каталоније у жутим, црвеним и плавим бојама и узвикивали "Први октобар нећемо опростити, нећемо заборавити", преноси Ројтерс.

Недалеко одатле, други демонстрани су испаљивали димне бомбе и ватромет.

Другдје у региону, на стотине демонстраната покушало је да блокира жељезничке пруге и путеве при чему су неки лежали на гумама постављеним на аутопуту, али су брзо растјерани.

Људи широм Каталоније су одржали минут ћутања у подне по локалном времену како би обиљежили годишњицу од референдума и, како наводи АП, "привукли пажњу на насиље које је полиција употребила како би спријечила гласање".

На протесте слањем порука путем мобилних апликација позвали су Комитети за одбрану Републике, локалне групе активиста које су формиране послије референдума у Каталонији 1. октобра прошле године.

Бивши каталонски лидер Карлес Пућдемон изјавио је данас да људи у Каталонији траба да остану уједињени у борби за остварење свог циља - да се отцијепе од Шпаније.

У селу Сант Жулија де Рамис, гдје су прије годину дана избили жестоки сукоби између полиције и људи који су покушали да спријече гласање, ситуација данас није била много драматична.

У том селу су људи данас чекали у реду као да ће поново гласати, док су регионални лидери држали говоре.

"Први октобар биће сјеме Републике", рекао је предсједник регионалног парламента Рођер Торент.

У суботу је шест особа ухапшено у Барселони након што су се демонстранти који се залажу за независност сукобили с полицијом, док се на хиљаде људи придружило протестима поводом обиљежавања годишњице спорног гласања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана