Трка у наоружању: Да ли је Арктик слиједећа тачка сукоба?

Агенције
Трка у наоружању: Да ли је Арктик слиједећа тачка сукоба?

САД су спремне да Русију “држе подаље” од Арктика, изјавио је главнокомандујући америчким снагама за Европу, генерал Куртис Скапароти.

 “Тренутно је рута Сјеверног мора више отворена, ту постоје комерцијални и ресурсни интереси, а то ствара такмичење”, изјавио је амерички генерал пред одбором Сената задуженим за наоружање.

Скапароти је сенаторима предочио да је Русија већ повећала своје одбрамбене капацитете, као и да је на терену поставила бројне веома напредне радарске системе, истовремено померајући разноразне јединице у то подручје ради повећања контроле над тим регионом.

“Као резултат тога, и ми смо обновили наш план. Морали смо да изменимо план размијештања наших снага, као и да промјенимо наше операције како би послали јасну поруку да је Арктик за нас веома важан”, казао је генерал Скапароти.

Спутњик, који је пренео његову изјаву пред Сенатом, подсјећа да је Скапароти недавно рекао да је тренутно могућност сукоба Русије и САД око Арктика за сада мала, али да је истовремено нагласио и да Русија знатно повећава предност у арктичким операцијама, а њене војне базе које су тамо служе за ојачавање руске позиције.

С друге стране, из Русије је поручено да очекују да око Арктика не буде озбиљних конфилаката као и да Москва сматра да би тај регион требало да буде подручје конструктивног дијалога и неконфиктне сарадње, јер је то у интересу свих нација.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана