Трампови ривали Бајден, Воренова, Сандерс и ОРурк

Агенције
Трампови ривали Бајден, Воренова, Сандерс и ОРурк

Вашингтон - Демократе и либерали у САД желе по сваку цијену да склоне Доналда Трампа из Бијеле куће на изборима 2020., па су се у јавности појавила имена неколико могућих “изазивача”, од којих се најбоље котира Џо Бајден, некадашњи потпредсједник из ере Барака Обаме.

Бајден има одличне везе у финансијским и пословним круговима, што је од кључне важности за кандидатуру. Он је још 2016. године желио да уђе у предсједничку трку, али је одустао због смрти сина. Бајден улази често у препирке са Трампом путем друштвених мрежа и отворено се супротставља његовој политици. Многи сматрају да он нема озбиљнијег противкандидата у Демократској странци, али би због година (76) могао да остане без довољне подршке у партији.

Као потенцијални Трампов ривал помиње се и Елизабет Ворен (69), сенатор из Масачусетса. Њу политички аналитичари сматрају лидером најлибералнијег крила Демократске странке. Посебно је занимљиво да се Воренова представља као потомак индијанског племена Чироки, мада јој резултати ДНК теста не дају превише индијанских гена.

Као “млади лав” демократа помиње се некадашњи панкер Бето ОжРурк, који је у трци за сенаторско мјесто у Конгресу изгубио са малом разликом од републиканског фаворита Теда Круза. Међутим, велики број гласова које је добио у Тексасу, држави која важи за републиканску тврђаву, подигао му је рејтинг у странци. ОжРурка сматрају новом надом демократа.

Као могући претендент помиње се опет Берни Сандерс, који је прошли пут изгубио партијску трку са Хилари Клинтон, и то на недемократски начин, након што је откривено да је врх странке радио против њега.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана