Трамп запријетио затварањем границе САД с Мексиком

Агенције
Трамп запријетио затварањем границе САД с Мексиком

Вашингтон - Предсједник САД Доналд Трамп пријети да ће затворити америчку границу с Мексиком ако се утврди да је сусједна земља изгубила “контролу” са своје стране границе.

Трамп је говорио о ситуацији с мигрантима из централне Америке који су стигли до Тихуане, у Мексику, после путовања у каравану с намером да дођу у САД.

Трамп је рекао да је тамо “врло лоша ситуација” и уколико САД утврде да се не може контролисати онда ће “затворити улазак у земљу на одређено вријеме док не успијемо да је ставимо под контролу”. “Цијелу границу”, додао је он.

“Ако дођемо до тога да се изгуби контрола или буде насиља ми ћемо привремено затворити улазак у земљу док ситуација не буде поново под контролом”, рекао је Трамп новинарима у свом клубу, Мар-а-Ларго на Флориди гдје ће провести Дан захвалности, празник САД.

Он је прецизирао да мисли да затвори цијелу границу, и додао да “Мексико више неће моћи да продаје своје аутомобиле САД-у”.

Амерички предсједник је послао хијаде војника на јужну границу с Мексиком када се ту повећао број миграната.

Трамп је рекао да је дао америчким војницима на граници одобрење да употребе убојиту силу против мигранта “ако буду морали”.

“Надам се да неће морати” рекао је Трамп новинарима али је додао да нема избора зато што се овде ради о “грубим људима”.

Трамп је раније издао указ да се аутоматски одбијају захтјеви за азил особама које су илегално прешле границу. Међутим, судови су блокирали ту мјеру, што је Трамп оштро критиковао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана