Tramp i Kim potpisali sporazum bez objašnjenjea šta u n njemu piše

Tanjug
Tramp i Kim potpisali sporazum bez objašnjenjea šta u n njemu piše

Singapur - Sastanci Trampa i Kima završeni. Potpisan zajednički dokument. nema zvaničnog objašnjenja šta u njemu piše. Očekuje se da Tramp sve objasni na konferenciji.

Predsjednik SAD i sjevernokorejski lider danas su na samitu u Singapuru potpisali zajednički dokument, poslije čega je Tramp rekao da proces denuklearizacije Sjeverne Koreje počinje “veoma, veoma brzo”, a Kim se oprostio od američkog predsjednika i otišao iz Singapura.

Za CNN je neimenovani američki zvaničnik prethodno naveo da se radi o “sporazumu kojim se potvrđuje napredak u razgovorima i obećanje da se nastavi istim tempom”.

Tramp je poslije potpisivanja upitan da li je Kim pristao na denuklearizaciju. “Mi započinjemo ovaj proces brzo, veoma, veoma brzo. Apsolutno”, poručio je američki predsjednik.

Tramp je naveo da njih dvojica “potpisuju veoma važan dokument, prilično sveobuhvatan dokument” i najavio da će “podrobno” o tome pričati uskoro na konferenciji za medije.

Kim je rekao da želi da iskaže zahvalnost Trampu što je do njihovog sastanka došlo. “Imali smo istorijski sastanak i odlučili da prošlost ostavimo iza sebe i potpisujemo istorijski dokument”, poručio je Kim uz pomoć prevodioca.

Nakon potpisivanja Tramp je kazao da je razvio “veoma posebnu vezu” sa Kimom, na šta su ga novinari pitali da će pozvati sjevernokorejskog vođu u Bijelu kuću. “Apsolutno, hoću”, rekao je Tramp.

Njih dvojica su se, stojeći ispred zastava SAD i Sjeverne Koreje, na mjestu gdje su započeli samit, rukovali posljednji put i pozdravili, a Tramp je naveo da će se njih dvojica ponovo sastati u budućnosti.

Sastankom i rukovanjem jutros na ostrvu Sentosa u Singapuru, američki predsjednik Donald Tramp i sjevernokorejski lider Kim Džong-un ispisali su novu stranicu istorije.

Bijela kuća je navela da je “tet-a-tet” sastanak Trampa i Kima trajao 38 minuta, a BBC ocijenjuje da je to prilično kratko, ukoliko se u obzir uzme vrijeme koje je potrebno za prevođenje.

CNN navodi da nikakvi zvanični događaji nisu sada planirani sve do Trampovog obraćanja novinarima zakazanog za 16 časova po lokalnom, odnosno 10 časova prije podne po centralnoevropskom vremenu.

Rojters navodi da je cilj ovih istorijskih razgovora pronalaženje načina za okončanje nuklearnog odmjeravanja snaga na Korejskom poluostrvu.

Navodi se da, ukoliko njihov samit uspije, to bi moglo da donese trajnu promjenu bezbjednosnom okruženju sjeveroistočne Azije, kao u slučaju posjete nekadašnjeg predsjednika SAD Ričarda Niksona Kini 1972, koja je dovela do transformacije Kine.

Prije sastanka Tramp je, sjedeći sa Kimom pred novinarima, najavio “izuzetan uspjeh samita”, dok je sjevernokorejski vođa kazao da su “došli tu da prevaziđu” prepreke. “Mislim da cijeli svijet ovo gleda. Mnogi ljudi u svijetu misliće da je ovo scena iz fantastičnih... filmova naučne fantastike”, kazao je Kim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana