Трамп и Ким потписали споразум без објашњењеа шта у н њему пише

Танјуг
Трамп и Ким потписали споразум без објашњењеа шта у н њему пише

Сингапур - Састанци Трампа и Кима завршени. Потписан заједнички документ. нема званичног објашњења шта у њему пише. Очекује се да Трамп све објасни на конференцији.

Предсједник САД и сјевернокорејски лидер данас су на самиту у Сингапуру потписали заједнички документ, послије чега је Трамп рекао да процес денуклеаризације Сјеверне Кореје почиње “веома, веома брзо”, а Ким се опростио од америчког предсједника и отишао из Сингапура.

За ЦНН је неименовани амерички званичник претходно навео да се ради о “споразуму којим се потврђује напредак у разговорима и обећање да се настави истим темпом”.

Трамп је послије потписивања упитан да ли је Ким пристао на денуклеаризацију. “Ми започињемо овај процес брзо, веома, веома брзо. Апсолутно”, поручио је амерички предсједник.

Трамп је навео да њих двојица “потписују веома важан документ, прилично свеобухватан документ” и најавио да ће “подробно” о томе причати ускоро на конференцији за медије.

Ким је рекао да жели да искаже захвалност Трампу што је до њиховог састанка дошло. “Имали смо историјски састанак и одлучили да прошлост оставимо иза себе и потписујемо историјски документ”, поручио је Ким уз помоћ преводиоца.

Након потписивања Трамп је казао да је развио “веома посебну везу” са Кимом, на шта су га новинари питали да ће позвати сјевернокорејског вођу у Бијелу кућу. “Апсолутно, хоћу”, рекао је Трамп.

Њих двојица су се, стојећи испред застава САД и Сјеверне Кореје, на мјесту гдје су започели самит, руковали посљедњи пут и поздравили, а Трамп је навео да ће се њих двојица поново састати у будућности.

Састанком и руковањем јутрос на острву Сентоса у Сингапуру, амерички предсједник Доналд Трамп и сјевернокорејски лидер Ким Џонг-ун исписали су нову страницу историје.

Бијела кућа је навела да је “тет-а-тет” састанак Трампа и Кима трајао 38 минута, а ББЦ оцијењује да је то прилично кратко, уколико се у обзир узме вријеме које је потребно за превођење.

ЦНН наводи да никакви званични догађаји нису сада планирани све до Трамповог обраћања новинарима заказаног за 16 часова по локалном, односно 10 часова прије подне по централноевропском времену.

Ројтерс наводи да је циљ ових историјских разговора проналажење начина за окончање нуклеарног одмјеравања снага на Корејском полуострву.

Наводи се да, уколико њихов самит успије, то би могло да донесе трајну промјену безбједносном окружењу сјевероисточне Азије, као у случају посјете некадашњег предсједника САД Ричарда Никсона Кини 1972, која је довела до трансформације Кине.

Прије састанка Трамп је, сједећи са Кимом пред новинарима, најавио “изузетан успјех самита”, док је сјевернокорејски вођа казао да су “дошли ту да превазиђу” препреке. “Мислим да цијели свијет ово гледа. Многи људи у свијету мислиће да је ово сцена из фантастичних... филмова научне фантастике”, казао је Ким.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана