Трамп: Вашингтон би себе казнио прекидом продаје оружја Ријаду

Срна
Трамп: Вашингтон би себе казнио прекидом продаје оружја Ријаду

Вашингтон - Амерички предсједник Доналд Трамп рекао је данас да би САД саме себе казниле уколико би обуставиле продају наоружања Саудијској Арабији чак иако би било доказано да је саудијски новинар Џамал Кашоги убијен у конзулату те земље у Истанбулу.

Кашоги, који је истакнути критичар Ријада са боравиштем у САД, нестао је 2. октобра након уласка у конзулат у Истанбулу. Турске власти изразиле су увјерење да је он убијен у згради конзулата и да му је тијело однесено.


Поједини амерички званичници сматрају да би Вашингтон требало да блокира продају оружја Ријаду, уколико оптужбе буду доказане, али Трамп је против тога.

“Мислим да би сами себе казнили ако би то учинили. Има других ствари које можемо учинити, а исто тако су снажне и ми ћемо то и урадити”, рекао је Трамп али није прецизирао о којим мјерама је ријеч.

Саудијска Арабија негира оптужбе да је наручила убиство Кашогија који је дописник “Вашингтон поста” и има легално боравиште у САД, унутар конзулата у Истанбулу.

Турска води истрагу о томе шта се десило Кашогију који није виђен од 2. октобра када је ушао у конзулат у Истанбулу како би добио документа неопходна за ступање у брак.

Ријад тврди да је Кашоги напустио конзулат, али поједини турски званичници наводе да је убијен унутар објекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана