Тинејџеркама поријеклом из БиХ које су биле у ИСИЛ-у пријети 15 година затвора

Срна
Тинејџеркама поријеклом из БиХ које су биле у ИСИЛ-у пријети 15 година затвора

Лондон - Тинејџерке описане као џихадистичке “пинап постер дјевојке”, поријеклом из БиХ, које су побјегле из Аустрије да се придруже “Исламској држави”, могле би се суочити са 15 година затвора ако се врате, пише “Дејли мејл”.

Самра Кешиновић имала је само 16, а њена другарица Сабина Селимовић 15 година када су се придружиле џихадистима у Сирији у априлу 2014. године.

У међувремену, оне су се удале за борце “Исламске државе” и родиле дјецу и појавиле су се на више пропагандних постера и снимака за групу, обично окружене борцима наоружаним “калашњиковима”.

За ове дјевојке у децембру је објављено да су убијене, али према подацима аустријске обавјештајне службе те информације нису тачне.

Муса ел Хасан Диау из аустријске Организације за дерадикализацију /ДЕРАД/ рекао је да Самри Кешиновић и Сабини Селимовић пријети робија од 15 година ако се врате у Аустрију.

Он је рекао да се оне суочавају са многобројним оптужбама - од ширења терористичке пропаганде до убиства, пише лист.

Такође, у случају њиховог повратка у Аустрију њихову дјецу би преузела држава.

Диау је рекао да би дјецу могли смјестити код породице уколико се утврди да дјеца немају симпатије према исламистима.

Такође, ове тинејџерке биле би саслушане како би се утврдило колико је код њих дубоко укоријењена терористичка идеологија.

Диау је рекао да је веома чест случај да се особе, које су боравиле међу џихадистима, врате разочаране, али и даље чврсто вјерују у калифат.

Сабину и Самру регрутовао је свештеник Ебу Тејма, односно Мирсад Омеровић /35/ из БиХ, који тренутно служи казну од 20 година затвора у Аустрији.

Тужилаштво је саопштило да је Омеровић пропутовао Европу као “поп звијезда на турнеји” возећи се прескупим колима купљеним од новца вјерника.

Он је осуђен у јулу 2016. године због регрутовања више од 160 бораца за “Исламску државу” у Сирији.

Обје дјевојке су дјеца избјеглица из БиХ који су у Аустрију дошли деведесетих година 20. вијека.

Оне су наводно оставиле поруку својим породицама прије него што су побјегле у којој је писало да нико не треба да их тражи. “Немојте нас тражити. Служићемо Алаху и умријећемо за њега”, написале су оне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана